Aproximativ 50.000 de manifestanti, potrivit primariei, au marsaluit sambata in capitala poloneza Varsovia, pentru "apararea democratiei", despre care spun ca este amenintata de conservatorii lui Jaroslaw Kaczynski, aflati la putere de o luna, relateaza AFP.

Protest in PoloniaFoto: Captura YouTube

"Aici nu e Budapesta, ci Varsovia", au scandat in fata palatului prezidential tinerii manifestanti, facand aluzie la afinitatile declarate ale lui Kaczynski fata de liderul populist ungar Viktor Orban.

Jaroslaw Kaczynski ocupa doar postul de presedinte al Partidului Lege si Justitie (PiS), insa atat seful statului Andrzej Duda cat si premierul Beata Szydlo recunosc deschis ca el este mentorul lor.

Manifestantii au cerut de altfel si demisia presedintelui Andrzej Duda, provenit din PiS, pe care il acuza ca a incalcat Constitutia.

"Libertatea mea, dar si libertatea tuturor, este in pericol", a explicat pentru AFP Bartosz Kaminski, un manifestant in varsta de circa 40 de ani din Varsovia. "Sunt 26 de ani, comunismul a cazut, am crezut ca vom fi liberi, dar se dovedeste ca libertatea nu este niciodata obtinuta odata pentru totdeauna. Din nou, trebuie sa te lupti", a spus el.

"Mi-e teama sa nu devenim o tara intoleranta, unde minoritatile vor fi oprimate", a declarat un comerciant in varsta de 35 de ani, Karol Katra. "Si sa devenim un fel de provincie, o groapa a Europei. Iar asta sincer nu vreau", a mai spus el.

Toti liderii principalelor partide de opozitie, de dreapta, centru sau stanga, au participat ca "simpli cetateni" la manifestatia organizata de Comitetul de aparare a democratiei (KOD), o miscare civica spontana.

Manifestantii si-au dat intalnire in fata sediului Tribunalului constitutional, aflat in conflict cu presedintia si parlamentul, in care PiS detine majoritatea dupa castigarea alegerilor legislative din 25 octombrie.

Citeste mai multe despre criza constitutionala din Polonia