Cel putin 21 de persoane au murit in noaptea de sambata spre duminica in regiunea Voronej, in sud-vestul Rusiei, intr-un incendiu care a afectat cladirea de lemn a unui spital neuropsihiatric, relateaza Mediafax citand AFP.

Incendiu intr-un spital din RusiaFoto: Captura YouTube

________

UPDATE: Un numar de 23 de pacienti ai spitalului neuropsihiatric, in majoritate persoane in varsta, si-au pierdut viata in incendiu, scrie AFP. "23 de persoane au murit, iar alte 24 au fost ranite" si spitalizate, a anuntat duminica seara Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta intr-un comunicat.

________

In total "19 cadavre au fost descoperite la locul incendiului, iar (alte) doua persoane au murit din cauza ranilor, la spital", a declarat pentru AFP o purtatoare de cuvant a filialei locale a Ministerului pentru Situatii de Urgenta.

Incendiul, care a izbucnit sambata, cu putin inainte de ora 21.00 GMT (23.00, ora Romaniei), a distrus, in cateva ore, cladirea de lemn a spitalului, in satul Alferovka, in care se aflau peste 70 de persoane in momentul izbucnirii acestuia, potrivit ministerului.

Peste 440 de pompieri si salvatori, dar si aproximativ 80 de vehicule au fost trimise la fata locului. Incendiul a fost controlat catre ora 0.05 GMT (2.05, ora Romaniei).

Incendiul, care a devastat o suprafata de aproximativ 600 de metri patrati, s-a soldat de asemenea cu 20 de raniti.

In total, 140 de persoane cu disabilitati psihice erau spitalizate, intre care 50 de persoane care nu se puteau deplasa in mod independent, potrivit unui angajat al acestui spital, noteaza Agerpres.

Un numar de "51 de persoane au fost evacuate" si sunt nevatamate, subliniaza ministerul.

Mai multi pacienti refuzau sa paraseasca cladirea in flacari, deoarece luasera sedative si somnifere inainte de culcare si nu isi dadeau seama de pericol, potrivit postului rus de televiziune NTV, care a difuzat imagini cu spitalul cuprins de flacari si un fum gros.

"Oamenilor li s-a facut frica si s-au ascuns sub paturi atunci cand au vazut salvatorii", a declarat un martor pentru postul Zvezda. "A fost groaznic - fum, miros de ars si faptul ca stiam ca cei care au ramas inauntru erau deja morti", a adaugat el.

Cauzele incendiului erau necunoscute imediat. Autoritatile au demarat o ancheta, iar o comisie guvernamentala, condusa de ministrul adjunct pentru situatii de urgenta Leonid Beliaev, s-a deplasat la locul incidentului.

Presa rusa scrie ca focul ar fi fost provocat de un scurtcircuit la instalatiile electrice vechi.

Numeroase persoane mor anual in incendii in Rusia, care are o infrastructura defectuoasa, datand din perioada sovietica, dar si masuri de securitate laxe. Institutiile medicale sunt deosebit de vulnerabile.

In aprilie 2014, opt persoane au murit intr-un incendiu care a devastat un centru de dezintoxicare pentru toxicomani in Altai, in Siberia.

In septembrie 2013, 37 de pacienti au murit in incendiul produs la un spital psihiatric, in nord-vestul Rusiei.