In total 195 de state au adoptat sambata, la Paris, primul acord universal, cu caracter constrangator, in lupta impotriva incalzirii globale. Acordul vizeaza atat o transformare - in urmatoarele decenii - a economiei mondiale bazate pe combustibili fosili, cat si o incetare a ritmului incalzirii globale, scrie Mediafax citand Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul francez de Externe Laurent Fabius, presedintele Conferintei ONU pe tema modificarilor climatice (COP21), a marcat anuntul cu o lovitura de ciocan in pupitru, semnaland astfel ajungerea la un acord intre cele 195 de natiuni, dupa 13 zile de negocieri.

Documentul prevede limitarea cresterii temperaturii medii la nivel global la mai putin de 2 grade Celsius, scrie BBC.

Acesta este primul acord care obliga toate tarile sa se angajeze sa-si reduca emisiile de carbon.

El este in parte constrangator, in parte voluntar.

Anterior, grupuri-cheie, precum G77, un grup de tari in curs de dezvoltare, dar si tari precum China si India au anuntat ca sustin propunerile.

Textul adoptat accepta faptul ca pericolul modificarilor climatice este mult mai important decat s-a recunoscut anterior si angajeaza semnatarii sa-si reduca emisiile poluante.

Anterior, presedintele francez Francois Hollande a catalogat textul drept "fara precedent", iar secretarul general al ONU Ban Ki-moon i-a indemnat pe negociatori sa-si "incheie sarcina".

In momentul in care presedintele Conferintei ONU a marcat, printr-o lovitura cu ciocanul la pupitrul prezidiului, adoptarea Acordului, delegatii s-au ridicat in picioare, au ovationat si au aplaudat.

Documentul va intra in vigoare in 2020.

Intre alte masuri, el prevede:

- atingerea unui varf al emisiilor cu efect de sera cat mai curand posibil, dar si a unui echilibru intre surse si absorbanti de gaze cu efect de sera in a doua jumatate a acestui secol

- mentinerea cresterii temperaturii globale "sub 2 grade Celsius" si o continuare a eforturilor de limitare a acesteia la 1,5 grade Celsius

- revizuirea progreselor inregistrate la fiecare cinci ani

- finantarea cu fonduri de mediu in valoare de 100 de miliarde anual a tarilor in curs de dezvoltare, pana in 2020, si un angajament in vederea continuarii finantarii in viitor.