Premierul irakian Haider al-Abadi a cerut consiliului de securitate ONU sa ordone retragerea imediata a trupelor Turciei de langa Mosul, oras controlat de ISIS, informeaza The Guardian.

Haider Al-Abadi a cerut retragerea imediata a trupelor Turciei din nordul Iraqului, insistand asupra faptului ca Irakul nu are nevoie de "forte straine" pentru a lupta impotriva Statului Islamic in propria tara.

Turcia are trupe in nordul Iraqului din 2014, atunci cand a ajutat la antrenarea kurzilor si a fortelor suniite.

Intr-o aparitie televizata, Abadi a declarat ca Irakul a incercat sa rezolve problema prin "modalitati diplomatice. Am oferit Turciei un ragaz pentru a-si retrage trupele si a nu inchide usa dialogului."

Samantha Power, actualul presedinte al consiliului, a declarat vineri seara ca "este un semnal de alarma de la guvernul irakian. Orice desfasurare a trupelor trebuie sa aiba aprobarea guvernului irakian."

Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat vineri ca Turcia nu are nicio intentie pentru a-si retrage trupele si va continua procesul de antrenament "conform intelegerii" cu Irak.

"Putem astepta pentru o invitatie de la guvernul central din Irak cand exista un atac asupra tarii noastre? Nu ne permitem acest lux." a mai adaugat Erdogan.

Intr-un comunicat al guvernului turc, Hakan Fidan, seful serviciilor de informatii din Turcia precum si subsecretarul Feridun Sinirlioglu s-au intalnit cu oficiali irakieni in Bagdad pentru formarea "unor noi mecanisme de comunicare"