O incaierare intre deputati favorabili presedintelui si altii favorabili guvernului a izbucnit vineri in parlamentul ucrainean, dupa ce un parlamentar l-a luat pe sus pe premierul Arseni Iatseniuk, incercand sa-l indeparteze de la tribuna, scrie AFP.

Circa 12 deputati, membri ai coalitiei pro-occidentale aflata la putere, au participat la aceasta incaierare, care nu s-a soldat insa cu raniti.

Incidentul s-a produs in timpul raportului anual in fata parlamentului al primului ministru, devenit foarte nepopular dupa nominalizarea sa in acest post in 2014 si ale carui relatii cu tabara presedintelui Petro Poroshenko sunt foarte tensionate.

Un deputat al gruparii parlamentare favorabila presedintelui, Oleg Barna, care strange de mai multe zile semnaturi pentru destituirea lui Iatseniuk, s-a apropiat de acesta din urma si i-a dat un buchet de trandafiri, dupa care l-a luat pe sus, pentru a-l indeparta de la tribuna.

Iatseniuk a parut sa-si pastreze calmul, tinandu-se de tribuna. Deputati din partidul sau i-au venit in ajutor, incaierandu-se cu cei din partidul presedintelui.

Seful gruparii favorabile presedintelui, Iuri Lutsenko, si-a cerut scuze pentru acest incident.

Acest conflict, care este departe de a fi rar in parlamentul ucrainean, pune in lumina fragilitatea coalitiei pro-occidentale aflata la putere in Ucraina, si care e formata din patru partide.

La aproape doi ani dupa revolta populara din Maïdan, care a dus la fuga presedintelui Viktor Ianukovici, noile autoritati pro-occidentale se confrunta cu serioase dificultati in aplicarea reformelor necesare si in eradicarea coruptiei omniprezente, spre marea deceptie a ucrainenilor si occidentalilor.

Ukrainian Parliament Brawl

An opposition politician approaches the Ukrainian Prime Minister with a bouquet of roses before picking him up by the crotch. Naturally an enormous brawl ensues.

Posted by Sky News on Friday, December 11, 2015