Vicecancelarul german, Sigmar Gabriel, a acuzat vineri politica de austeritate impusa de cancelarul Angela Merkel in Europa ca a intarit extrema dreapta franceza Frontul National, aflat pe primul loc dupa primul tur al alegerilor regionale din Franta, scrie AFP.

Sigmar Gabriel (foto arhiva)Foto: Agerpres/EPA

"Am avertizat-o pe Angela Merkel asupra faptului ca vrea sa dicteze aceasta politica de austeritate Frantei", a spus, la Berlin, ministrul social-democrat al Economiei, in cadrul unui discurs sustinut la congresul partidului sau, SPD, aliat la guvernare cu CDU condus de cancelar.

In cazul in care conservatorii ar fi ascultat mai bine, "atunci (presedintele Frontului National Marine) Le Pen nu ar fi ajuns atat de departe asa cum este astazi", a acuzat presedintele SPD, care ar urma sa fie reales pentru un al patrulea mandat.

In cadrul crizei datoriilor, cristalizata in jurul datoriei grecesti, Angela Merkel si ministrul sau de Finante, Wolfgang Schauble, au pledat pentru o politica de ortodoxie bugetara stricta, simbolizata prin linia dura impusa guvernului grec Alexis Tsipras, si la care a sfarsit sa se alature si Gabriel.

"Nimic nu va costa mai mult (...) decat o victorie a Frontului National in Franta", a subliniat Gabriel, avertizand fata de "populistii dreptei" care infloresc peste tot in Europa, asa cum e cazul Ungariei, Poloniei, Finlandei, Suediei sau Germaniei, cum este cazul partidului eurofob si anti-refugiati AfD (Alternativa pentru Germania).

"Frontul National isi face campanie cu sloganul 'national si social'", a reamintit Gabriel celor circa 600 de delegati ai partidului sau.

Frontul National condus de Marine Le Pen, care a primit duminica la primul tur al alegerilor regionale din Franta cel mai puternic scor national (28%, si pana la 40% in Nord si Sud), spera sa cucereasca peste 13 regiuni si metropole.

Dar sondajele raman incerte pentru al doilea tur de scrutin, care va avea loc duminica, in conditiile in care Le Pen si nepoata sa, Marion Marechal-Le Pen, sunt date perdante de toate institutele de sondare.