Membri ai retelei teroriste Stat Islamic au furat circa un miliard de dolari din banci siriene si irakiene, iar organizatia fundamentalista sunnita a produs inca 500 de milioane de dolari din comercializarea petrolului in mod ilegal, afirma un oficial din cadrul Departamentului Trezoreriei din SUA, potrivit Mediafax.

"Reteaua terorista Stat Islamic a obtinut un profit de peste 500 de milioane de dolari din comertul ilegal cu petrol", a declarat Adam Szubin, subsecretar pentru combaterea terorismului si informatii financiare in Departamentul american al Trezoreriei.

"Organizatia terorista a furat intre 500 de milioane si un miliard de dolari din banci aflate in zone pe care le-a ocupat, in Siria si Irak", a adaugat Szubin, potrivit Reuters.

"Si a mai obtinut prin forta alte milioane de dolari de la locuitorii pe care ii are sub control", a precizat oficialul american.

Reteaua terorista Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria - SIIS/ Stat Islamic in Irak si Levant - SIIL) ocupa regiuni din Siria, Irak, nordul Egiptului si nordul Libiei, unde a proclamat un "califat".

Rusia si Irakul acuza Turcia ca permite comertul ilegal cu petrol din zonele aflate sub controlul organizatiei teroriste sunnite.