Un raport universitar care vorbeste despre existenta, in Viena, a circa 150 de crese musulmane a starnit o vie controversa in Austria, intre cei care vad in aceste cifre calea unei posibile radicalizari si cei ce acuza lipsa unor dovezi clare, scrie AFP.

Publicarea acestui studiu preliminar al unui specialist in pedagogie religioasa musulmana, cercetator la universitatea din Viena, a inflamat polemica din centrul clasei politice.

Ministrul Afacerilor externe si integrarii, Sebastian Kurz, care a calificat functionarea unora dintre aceste crese drept o "mare problema", s-a intalnit joi cu responsabili din primaria Vienei pentru a cere "evaluarea cea mai extins posibila si controlul creselor musulmane".

Potrivit raportului cercetatorului Ednan Aslan - un rezumat de trei pagini este disponibil online - educatia predata un unele dintre aceste structuri conduce la o "izolare teologica puternica" a copiilor fata de societate, inoculand reguli religioase care ingradesc dezvoltarea unei "gandiri autonome" si promovand "modele traditionale".

Cercetatorul recunoaste ca este vorba doar de concluzii preliminare si ca e nevoie de o analiza mai ampla si aprofundata.

Lipsa de exemple concrete care sa sustina concluziile autorului este una dintre criticile aduse de municipalitatea social-democrata (SPO) din Viena acestui raport.

Consilierul municipal Sonja Wehsely (SPO), care a sustinut controalele efectuate asupra creselor, i-a cerut ministrului Sebastian Kurz (OVP conservator) sa transmita "rapid cazuri concrete".

Municipalitatea s-a declarat pregatita sa mearga pana la inchiderea creselor unde se constata nereguli.

Extrema dreapta (FPO), in crestere in preferintele electoratului, a cerut inchiderea acestor crese, argumentand ca "ce incepe intr-o cresa se termina in taberele teroriste jihadiste".

Presedintele comunicatii musulmane, Fuat Sanac, a apreciat drepta "ridicola" acuzatia de educatia "salafista" adusa unor crese, explicand ca, in cresele pe care le-a vizitat, se preda "in principal in germana", cu exceptia "rugaciunilor de la inceputul pauzelor si a anumitor concepte din Coran".

Ca in majoritatea tarilor europene, criza migratorie si atentatele din Paris au sporit sensibilitatea opiniei publice austriece fata de religia musulmana.