China va permite milioanelor de cetateni privati de documente de stare civila, de cele mai multe ori nascuti prin incalcarea politicii copilului unic, vor beneficia de acces la sistemul de sanatate si cel de educatie, au anuntat joi autoritatile de la Beijing, potrivit AFP.

In jur de 13 milioane de "copii negri", circa 1% din populatia tarii, nu dispun de permis de sedere permanenta ("hukou"), document indispensabil pentru un cetatean chinez obisnuit.

Unii dintre ei sunt orfani, insa cei mai multi dintre ei sunt nascuti prin incalcarea controversatei politici care limita la unu numarul copiilor pe care ii putea avea un cuplu.

Parintii care au cu un copil mai mult decat este permis prin lege trebuie sa achite o amenda destul de mare pentru a legaliza nou-nascutul si pentru a-i permite astfel sa obtina documentele necesare.

Insa neplata acestei penalitati de catre familiile modeste a dus la aparitia a numerosi "copii negri", care nu au acces la scoala, nu pot fi angajati oficial si se confrunta si cu numeroase alte obstacole, precum dificultati in a calatori.

Beijingl a anuntat la sfarsitul lunii octombrie ca renunta la politica copilului unic, permitand cuplurilor sa aiba doi copii, indiferent care este situatia lor, iar guvernul a promis miercuri sa "rezolve complet problema inregistrarii hukou pentru persoanele neinregistrate" in timpul unei sedinte conduse de presedintele chinez Xi Jinping , potrivit unui comunicat de presa publicat de agentia oficiala de stiri Xinhua.

"Inregistrarea legala pentru obtnerea unui Hukou este un drept fundamental pe care legea il confera cetatenilor", subliniaza textul.

"Este o conditie prealabila pentru ca cetatenii sa poata participa la activitati sociale, sa beneficieze de drepturi si sa isi indeplineasca obligatiile", potrivit acelleiasi surse, care prevede ca "politica de limitare a nasterilor va fi deconectata de inregistrarea pentru hukou".

Autoritatile locale si-au anuntat deja intentia de a acorda "hukou" persoanelor a caror parinti nu au platit amenda.

Insa noua politica nou va fi pusa in aplicare pe regiuni, iar familiile s-au plans deja de faptul ca nu s-a produs nicio schimbare "pe teren", in pofida promisiunilor succesive de reforma facute de lideri.