Presedintele american Barack Obama a marcat miercuri 150 de ani de la abolirea sclaviei, cerandu-le americanilor sa respinga fanatismul in toate formele sale, transmite DPA, citata de Agerpres.

Obama s-a alaturat liderilor din Congres la Capitol Hill pentru o ceremonie menita a marca ratificarea celui de-Al 13-lea Amendament de catre Congres la 6 decembrie 1865, care a scos in mod oficial sclavia in afara legii pe intreg teritoriul SUA.

El a spus ca abolirea sclaviei a insemnat libertatea pentru toate persoanele din America.

Insa liderul de la Casa Alba, primul afroamerican care ocupa cea mai inalta functie in stat, a mai spus ca americanii le-ar face un deserviciu celor care au luptat pentru abolirea sclaviei si celor care mai tarziu au cerut drepturile civile prin Constitutie "daca negam faptul ca cicatricele pacatului originar al natiunii noastre sunt in continuare cu noi si astazi".

El a oferit ca exemple protestele americanilor de culoare impotriva brutalitatii politiei si retorica politicianista impotriva musulmanilor.

"Ne tradam noi insine partea nobila a trecutului nostru daca negam posibilitatea progresului, daca lasam cinismul si teama sa ne acapareze", a mai declarat el.

Obama a reamintit cum sclavia a modelat politica SUA in secolul al XIX-lea si a divizat tara in timpul Razboiului Civil din 1861-1865.

Cel de-Al 13-lea Amendament a trecut prima data de Congres in ianuarie 1865, in ultimele luni ale conflictului. A fost trimis apoi statelor pentru a fi ratificat. Atunci cand statul Georgia l-a ratificat la 6 decembrie 1865, institutia sclaviei a incetat oficial sa mai existe in SUA.