Atentatele din Paris si din San Bernardino au eliberat in Occident un discurs antimusulman de o violenta inedita, de la americanul Donald Trump, care vrea sa interzica intrarea musulmanilor in America, si pana la fostul premier australian Tony Abott, care vorbeste despre "superioritatea" culturii vestice, scrie AFP.

Marine Le PenFoto: Agerpres

Iar in Franta, unde Frontul National a castigat un scor istoric la alegerile regionale, deputata Marion Marechal-Le Pen, una dintre figurile marcante ale miscarii de extrema dreapta, a afirmat ca musulmanii pot trai in Franta cu conditia de a respecta "moravurile si modul de viata" mostenite din istoria crestina a tarii.

Insensibil la condamnarile internationale, candidatul republican la Casa Alba Donald Trump era prezent marti pe toate televiziunile pentru a apara ideea de a interzice intrarea musulmanilor in SUA, afirmand ca poate Franta ar fi trebuit sa adopte aceeasi strategie, avand in vedere "imensele" probleme pe care le are cu comunitatea musulmana.

Acesta a sustinut ca numerosi musulmani sustin jihadul impotriva americanilor.

"Priviti ce s-a intamplat la Paris, oribilul carnagiu (...). Exista zone in Paris care s-au radicalizat, unde politistii refuza sa mearga. Sunt ingroziti", a declarat el.

"Avem zone in Londra si in alte locuri care sunt atat de radicalizate incat politistii se tem pentru viata lor", a sustinut acesta.

Afirmatiile incendiare au starnit un torent de proteste iar Casa Alba a renuntat la rezerva sa obisnuita pentru a condamna afirmatiile lui Trump.

Presedintele Barack Obama a cerut duminica americanilor sa nu stigmatizeze musulmanii, dupa masacrul de la San Bernardino (California), afirmand ca gruparea Statul Islamic "nu vorbeste in numele islamului".

In Marea Britanie, o petitie care cere impiedicarea intrarii lui Donald Trump in regat avea peste 70.000 de semnaturi miercuri dimineata.

Primarul Londrei, Boris Johnson, a calificat afirmatiile acestuia drept "idiotenie totala". "Singurul motiv pentru care as evita anumite cartiere din New York ar fi riscul real de a da de Donald Trump", a ironizat el.

"Franta nu e pamant islamic"

In Australia, fostul premier conservator australian Tony Abbott a declansat o alta furtuna.

Occidentul "trebuie sa fie pregatit sa proclame superioritatea evidenta a culturii noastre asupra unei culturi care justifica uciderea oamenilor in numele lui Dumnezeu", a declarat Abbott, intr-un editorial publicat miercuri de Daily Telegraph.

"Islamul nu a cunoscut propria sa versiune de Reforma si epoca a Luminilor si acceptarea care a urmat a pluralismului si a separarii bisericii de stat", a spus fostul seminarist catolic.

Afirmatiile sale au starnit reactii adverse, seful opozitiei laburiste Bill Shorten acuzandu-l ca vrea sa divizeze tara.

In Franta, steaua in ascensiune a Frontului National, Marion Marechal-Le Pen, a afirmat saptamana trecuta ca musulmanii nu pot fi francezi "decat cu conditia de a se conforma cu obiceiurile si modul de viata" mostenite din istoria crestina a tarii.

"Nu suntem un pamant al Islamului, iar daca francezii pot fi de credinta musulmana acest lucru se face doar cu conditia de a se conforma obiceiurilor si modului nostru de viata pe care influenta greaca, romana si 16 secole de crestinism le-au format", a spus ea, adaugand: "la noi, nu traim in djellaba, nu purtam valul integral si nu impunem moschei in locul catedralelor".

Aceste afirmatii se inscriu in linia declaratiilor populiste europene: in noiembrie, deputatul olandez de extrema dreapta Geert Wilders a afirmat ca vrea sa inchida granitele tarii pentru a impiedica venirea unei "invazii islamice".

Iar premierul ungar Viktor Orban, adeptul unei linii dure in dosarul migrantilor, a afirmat in octombrie ca islamul "nu apartine spiritual Europei" si stabileste regulile "unui alt mod de viata".