Cel mai mare distrugator construit vreodata de Marina SUA, cu o lungime de aproape 190 de metri, o greutate de 15.000 de tone si un cost estimat la 4,4 miliarde de dolari, a inceput luni deplasarea pe raul Kennebec din Maine catre Oceanul Atlantic, unde va incepe etapa de teste inainte de a alatura flotei americane in decursul anului 2016, scrie The Telegraph.

USS ZumwaltFoto: US Navy / General Dynamics Bath Iron Works

"Suntem incantati sa vedem Zumwalt la lucru. Pentru echipa si pentru toti cei implicati in proiectarea, constructia si pregatirea acestei nave fantastice, este un moment crucial", a declarat capitanul James Kirk, comandantul distrugatorului USS Zumwalt.

Capacitatile distrugatorului de a trece nedectat fac ca nava sa apara pe radare drept o ambarcatiune de marimea unei barci de pescuit.

Cu o lungime de aproape 190 de metri si cu 6 metri mai lat decat clasa curenta de distrugatoare a Marinei SUA, USS Zumwalt este dotat si cu o tehnologie de lupta avansata.

Sistemul sau de rachete ghidate computerizat poate lovi tinte aflate la distante de pana la 63 de mile, iar nava ar putea fi, pe viitor, dotata cu un sistem de arme laser.

Imbunatatirile tehnologice inseamna, de asemenea, ca Zumwalt poate fi operat cu un echipaj mai mic, cam jumatate din personalul care ar fi fost necesar in mod normal la o nava atat de masiva.

Nava a fost numita dupa Amiralul Elmo Zumwalt, un ofiter naval decorat care a murit in 2000.

Exista planuri pentru construirea altor doua nave de acelasi tip pentru a completa viitoarea "clasa Zumwalt".