Laureata premiului Nobel pentru literatura, Svetlana Alexievici, a denuntat luni, la Stockholm, "belicismul" Rusiei, care echivaleaza - potrivit ei - cu o revenire la militarismul sovietic, relateaza AFP si Agerpres.

'Iata-ne reveniti la vremurile fortei. Rusii fac razboi cu ucrainenii, fratii lor', a declarat in discursul sustinut in fata Academiei suedeze autoarea belarusa, ea insasi provenind dintr-o mama ucraineana.

'Avioane rusesti bombardeaza Siria. Vremea sperantei a fost inlocuita de vremea fricii. Timpurile s-au intors inapoi', si-a exprimat ea regretul.

Svetlana Alexievici este autoarea a doua opere literare care, pornind de la marturii, denunta oroarea razboaielor duse de URSS: 'Razboiul nu are chip de femeie', prima sa carte, aparuta in 1985, despre Cel de-al Doilea Razboi Mondial, si 'Sicriele de zinc', aparuta in 1991, despre invazia in Afganistan.

Prima carte fusese scrisa in 1983, dar a trebuit sa astepte perestroika lui Mihail Gorbaciov pentru ca Moscova sa-i aprobe editarea. Laureata a relatat cuvintele unui cenzor la vremea respectiva: 'Dupa cartea D-voastra, nimeni nu va mai merge sa faca razboi ! Razboiul D-voastra este inspaimantator. Pentru ce nu exista eroi ?'

'Eu nu cautam eroi. Scriam istoria prin relatarile martorilor si participantilor pe care nimeni nu i-a remarcat si pe care nimeni nu i-a intrebat nimic vreodata', a explicat ea.

Razboiul din Afganistan, pe care a mers sa-l vada in 1989, a fost o cotitura pentru ea: 'Inaintea Afganistanului, credeam in socialismul cu fata umana. Am revenit de acolo eliberata de toate iluziile mele'.

In prezent, opinia publica in Rusia si in Belarus 'se imparte intre slavofili si occidentalisti, intre tradatorii natiunii si patrioti', potrivit ei.

Regele Suediei urmeaza sa-i inmaneze Svetlanei Alexievici premiul Nobel joi. Ceremonia nu va fi retransmisa de televiziunea publica in Belarus, tara in care regimul o trateaza cu rezerve pe aceasta scriitoare care a capatat o notorietate mondiala.