Congresmenii americani se pregatesc sa voteze, saptamana aceasta, un proiect de lege conform caruia statele Uniunii Europene care fac parte din Programul Visa Waiver (Programul de Scutire de Vize) nu ar mai beneficia de aceste avantaje daca nu respecta masuri de securitate mai stricte.

Candice Miller, membra republicana a Congresului, a prezentat pe data de 3 decembrie un proiect de lege privind imbunatatirea programului Visa Waiver pentru a intensifica lupta impotriva terorismului, potrivit EUObserver, citat de Mediafax.

Departamentul pentru Securitate Interna (DHS) poate deja suspenda privilegii ale programului de vize pentru state considerate "o amenintare la securitarea nationala".

Proiectul de lege ar implica suspendarea daca statele "nu fac in mod continuu schimb de informatii privind terorismul si calatorii straini", cu Statele Unite, daca nu raporteaza pasapoarte pierdute sau furate in interval de 24 de ore si daca nu ii verifica "pe toti pasagerii care calatoresc cu avionul" prin intermediul bazelor de date ale Interpol, organizatia internationala a politiei. De asemenea, toate statele incluse in Programul Visa Waiver (scutite de viza) vor trebui sa introduca pasapoarte electronice cu cipuri biometrice pana pe data de 1 aprilie 2016.

Potrivit proiectului de lege, Departamentul pentru Securitate Interna ar trebui sa redacteze un raport, in interval de 30 de zile, pentru a identifica statele care prezinta "risc ridicat", masura ce are drept finalitate posibila lor suspendare din program.

"Adevarul este ca, dupa cum au aratat-o atacurile groaznice de la Paris, organizatiile teroriste ca SI (Stat Islamic) cauta orice oportunitate pentru a exploata ospitalitatea unei natiuni", a spus Miller.

"Stim ca mai multi dintre autorii atacurilor din Paris, membri ai gruparii SI, aveau pasaporte occidentale, ceea ce inseama ca ar fi putut patrunde pe teritoriul Statelor Unite fara viza. Aceasta este lucrul care trebuie oprit, prin intermediul acestui proiect de lege", a sustinut Michael McCaul, presedintele Comisiei de Securitate Interna.

Pe langa atentatele de la Paris, proiectul de lege apare in contextul in care Tashfeen Malik si sotul ei, Syed Rizwan Farook, au impuscat miercurea trecuta 14 persoane in orasul californian San Bernardino. Biroul Federal de Investigatii din Statele Unite (FBI) a calificat vinerea trecuta atacul drept "act de terorism", Tashfeen Malik fiind suspectat ca a jurat credinta gruparii Stat Islamic (SI).

Dezbaterea americana privind vizele a inceput dupa atentatele teroriste asupra redactiei Charlie Hebdo din Paris, cand Dianne Feinstein, o senatoare a Partidului Democratic aflat la putere, a descris statele incluse in acest program drept "Calcaiul lui Ahile al Americii". Reprezentanti ai Departamentului pentru Securitate Interna au declarat atunci pentru EUObserver ca ar dori sa vada mai multe controale la frontierele Schengen si un mai bun schimb de informatii intre statele UE.