La o zi dupa succesul istoric inregistrat duminica, la primul tur al alegerilor regionale, extrema dreapta din Franta vrea sa se impuna ca forta de alternanta cu un singur obiectiv: folosirea fortei fara precedent drept trambulina pentru prezindentialele din 2017, scrie AFP.

Marine Le PenFoto: Agerpres

"Poporul francez s-a saturat: din alegeri in alegeri, confirma increderea in Frontul National (...) Eu cred ca francezii au chef sa incerce Frontul National", a declarat luni Marine Le Pen, sefa partidului.

"Frontul National incarneaza alternativa", a spus si Marion Marechal-Le Pen, nepoata lui Marine si steaua in urcare a partidului, care vede in aceste alegeri "sfarsitul unei vechi lumi politice".

La unison, presa franceza are aceeasi preocupare. "Miza se rezuma la o intrebare: cine va fi capabil sa o opreasca Marine Le Pen?", se intreaba influentul cotidian Le Monde (centru-stanga).

"FN la portile puterii", scrie si Le Parisien. "De negandit pana acum, ideea preluarii puterii ia forma pentru acest partid care castiga cinci procente la fiecare alegeri", noteaza si Liberation (stanga).

"Frontul National se instaleaza zgomotos in centrul peisajului politic. Pentru stanga, la fel ca si pentru dreapta, e un esec rasunator", rezuma cotidianul conservator Le Figaro.

Alegerile regionale, al caror al doilea tur va avea loc duminica, reprezinta ultimul scrutin din Franta inaintea alegerilor prezidentiale din 2017, la care Marine Le Pen este cotata de un an in fruntea intentiilor de vot pentru primul tur.

In aceasta tara inca traumatizata de atentatele din Paris, FN a inregistrat in primul tur un scor record de aproape 28%, in fata Republicanilor (LR), principala formatiune de opozitie, de dreapta, si a aliatilor centristi (27%).

Partidul Socialist (PS) al presedintelui Francois Hollande a ocupat locul trei (23,5%).

FN se afla pe primul loc in sase regiuni din 13, dintre care trei esentiale: nord (Nord-Pas-de-Calais-Picardie), cu Marine Le Pen, sud-est (Provence-Alpes-Cote d'Azur) cu Marion Marechal-Le Pen, si est (Alsace-Champagne-Ardennes-Lorraine), cu Florian Philippot, strategul partidului.

Marine Le Pen si Marion Marechal-Le Pen au obtinut ambele peste 40% din voturi in regiunile lor.

Crestere inexorabila

Plecat de la 11,4% la regionalele din 2010, partidul de extrema dreapta a crescut la fiecare scruti local, national sau european in ultimii cinci ani.

Are acum membri din toate clasele politice, bazandu-se pe un discurs eurofob si anti-imigratie si respinge politica de tip clasic, intr-o tara in care somajul afecteaza aproape 3,6 milioane de oameni.

"Pentru tineri, FN apare ca o forta a schimbarii", spune politologul Jean-Daniel Levy, de la institutul de sondaje Harris Interactive, unde o ancheta a aratat ca extrema dreapta a atras o treime din voturile celor sub 25 de ani.

Marele perdant, PS a decis sa isi retraga candidatii "in regiunile in care FN sau stanga nu devanseaza dreapta" pentru a crea un "baraj republican" in fata extremei dreapta. "O sinucidere colectiva", a replicat sefa FN.

La dreapta, fostul presedinte Nicolas Sarkozy, liderul Republicanilor, a respins "orice fuziune sau retragere" in regiunile in care ar putea castiga FN.

In perspectiva prezidentialelor, succesul extremei dreapta este o lovitura dura pentru Sarkozy, care intentiona sa profite de victoria Republicanilor la regionale pentru a-si face campanie la alegerile primare ale dreptei de la finele lui 2016.