Austria a inceput, luni, constructiile la gardul metalic de la frontiera cu Slovenia, pe o segment de aproximativ patru kilometri, pentru a limita accesul imigrantilor in tara, informeaza site-ul publicatiei Le Figaro, citat de Mediafax.

Guvernul austriac a anuntat, pe 13 noiembrie, inainte de atentatele din Paris, construirea unui gard metalic pe un segment de 3,7 kilometri la frontiera cu Slovenia, inalt de doi metri, fara a adauga un strat de sarma ghimpata.

Lucrarile preparatorii au debutat la punctul de frontiera Spielfeld, din sud, prin instalarea de stalpi de sustinere, potrivit unui fotograf al AFP.

Guvernul austriac a dat asigurari ca dispozitivul va fi "demontabil in mod rapid" si ca "este in conformitate cu regulile Schengen". Constructia gardului metalic intre cele doua state nu este singulara in zona UE, in conditiile in care mai multe tari au inceput sa construiasca garduri metalice la frontiera, pentru a limita accesul imigrantilor pe teritoriile lor. Ungaria si-a inchis in totalitate frontierele cu Serbia si Croatia pentru imigrantii clandestini prin construirea de garduri metalice cu sarma ghimpata. Ulterior, Slovenia a instalat la frontiera cu Croatia, in noiembrie, un gard de sarma ghimpata in vederea limitarii accesului imigrantiilor pe teritoriul tarii.

Ministrul austriac de Interne, Johana Mikl-Leitner, a fost criticata dur pentru sustinerea propunerii de a construi un grad metalic la frontiera cu Slovenia pe o distanta de 300 de kilometri. Insa in cele din urma s-a ajuns la un acord intre democratii si conservatorii din guvern care prevede construirea unui gard metalic pe o portiune de 3,7 kilometri la frontiera cu Slovenia, cu "posibilitatea de a adauga un strat de sarma ghimpata".

Conform Organizatiei Internationale pentru Migrare (OIM), 878.000 de imigranti au traversat Marea Mediterana in 2015, de patru ori mai mult decat numarul inregistrat in 2014. Pana in prezent, 3.563 persoane a murit inecate in Mediterana, 589 dintre acestea pe ruta maritima Turcia-Grecia.

Dupa ce ajung in Grecia sau in Italia, imigrantii parcurg asa-numita ruta balcanica pentru a ajunge in tari din vestul si nordul Europei. Cei mai multi sosesc in Austria si Germania, confruntata cu aproximativ un milion de solicitanti de azil in cursul anului 2015.