Opozitia din Venezuela a castigat duminica majoritatea parlamentara, pentru prima data in ultimii 16 de ani, au anuntat autoritatile electorale, intr-un scrutin marcat de exasperarea populatiei din cauza crizei economice care a golit supermarketurile, scrie AFP.

Nicolas MaduroFoto: Agerpres/AP

Masa Unitatii Democratice (MUD), marea coalitie de opozitie, a castigat 99 de mandate dintr-un total de 167, fata de 46 obtinute de Partidul Socialist Unit din Venezuela (PSUV) al presedintelui Nicolas Maduro a anuntat presedintele Consiliul National Electoral.

Anuntul rezultatelor oficiale, dupa mai multe ore de intarziere, a fost intampinat la Caracas cu strigate de bucurie si petarde. Imediat dupa aceea, Nicolas Maduro a aparut, la televiziune unde, cu o privire grava, si-a recuniscut infrangerea. Am venit cu morala noastre, eticii noastre, sa recunoasca aceste rezultate negative, de a accepta si de a spune Venezuela noastra ca Constitutia si democratia a triumfat", a spus el.

"Am venit cu morala noastra, cu etica noastra pentru a recunoaste rezultatele adversarilor, pentru a le accepta si pentru a spune ca Venezuela are o Constitutie si ca democratia a triumfat", a spus Nicolas Maduro in mesajul televizat.

Victoria opozitiei este o cotitura istorica in Venezuela dupa ascensiunea la putere a chavismului in 1999, chiar daca presedintele Nicolas Maduro ar putea sa limiteze ulterior prerogativele parlamentului pentru a contracara victoria opozitiei, cu riscul de a provoca proteste, comenteaza AFP.