Presedintele american Barack Obama a promis, duminica seara, ca Statele Unite vor lupta pentru "a distruge" gruparea terorista Statul Islamic si vor "vana teroristii oriunde s-ar afla", promisiunile lui Obama fiind facute in debutul unui discurs solemn pe tema amenintarii teroriste, adresat natiunii americane si rostit in celebrul Birou oval de la Casa Alba. Obama a lansat, de asemenea, un apel catre musulmani sa "lupte impotriva ideologiilor extremiste".

HotNews.roFoto: Hotnews

In schimb, Obama si-a pastrat politica non-interventionista si a anuntat ca SUA nu se vor lasa antrenate intr-un razboi terestru in Siria si Irak, potrivit AFP si Reuters.

Liderul de la Casa Alba a mai afirmat ca atacul armat comis miercuri in California a fost "un act terorist" si a lansat un apel catre grupurile tehnologice sa se alature luptei antiteroriste.

Obama a cerut Congresului o legislatie mai stricta in domeniul armelor si a acuzat faptul ca Statul Islamic nu vorbeste in numele islamului, adeptii gruparii fiind "huligani si criminali".

Un oficial al administratiei americane declarase, tot duminica, ca Statele Unite se pregatesc sa trimita forte suplimentare pentru a lupta impotriva Statului Islamic.

De asemenea, administratia americana pregateste restrictionarea utilizarii retelelor de socializare pentru planificarea si promovarea violentei.

Barack Obama s-a adresat duminica seara natiunii, de la ora locala 20:00, cu un discurs solemn pe tema amenintarii teroriste, in urma atacului armat de miercuri, din San Bernardino (statul american California), soldat cu moartea a 14 oameni.

Barack Obama a dat asigurari sambata, dupa atacul din San Bernardino, ca tara sa nu va permite sa fie "terorizata": "Suntem americani. Ne vom apara valorile, cele ale unei societati deschise si libere. Suntem puternici. Suntem rezistenti. Si nu ne vom lasa terorizati", a afirmat Obama in discursul saptamanal de la Casa Alba, potrivit AFP.

Obama a lansat un apel la unitate, subliniind ca aceste este cel mai bun raspuns posibil "pentru a onora vietile pierdute in San Bernardino" si a "transmite un mesaj" celor care doresc sa atace Statele Unite.

Potrivit FBI, atacul armat soldat cu moartea a 14 oameni, produs miercuri in San Bernardino, statul american California, a fost pregatit cu grija. Cu toate ca Statul Islamic a anuntat sambata ca cei doi atacatori - Tashfeen Malik si Syed Farook - ar fi fost sustinatori ai Statului Islamic, nu exista deocamdata indicii clare privind apartenenta acestora la o mare retea terorista. FBI trateaza insa atacul drept un caz de terorism.