Ministrii de Interne ai Frantei si Germaniei au scris Comisiei Europene pentru a solicita reformarea urgenta a Agentiei pentru protectia frontierelor europene Frontex si a Sistemului European Comun de Azil (CEAS), in caz contrar spatiul Schengen riscand sa dispara, relateaza Deutsche Welle, citat de Mediafax.

Thomas de Maiziere si Bernard Cazeneuve au cerut CE sa extinda Codul Frontierelor Schengen pentru ca Frontex sa poata decide singura sa ajute la controlarea unei frontiere externe, daca considera ca exista riscul sa nu fie gestionata adecvat, a scris publicatia germana Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Cei doi oficiali au sugerat ca Frontex sa poata lua initiativa de a trimite echipe de protectie a granitelor in circumstante exceptionale.

Comisia poate doar sa recomande ca un stat membru sa accepte ajutor la controlarea granitelor, dar nu il poate obliga. Rolul Frontex este in prezent de coordonare a agentiilor nationale pentru frontiere.

Recomandarile ministrilor german si francez intervin in contextul in care Grecia incearca sa faca fata unui aflux masiv de imigranti care traverseaza Marea Mediterana dinspre Turcia.

Atena a adoptat joi trei masuri pentru a face fata crizei migratiei, activand mecanismele UE de Protectie Civila si RABIT si acceptand ajutorul Frontex la frontiera cu Macedonia, in conditiile in care unele state europene ar fi cerut suspendarea Greciei din spatiul Schengen.

Esecul de a gestiona frontierele externe ale UE ar putea determina mai multe tari sa impuna controale la frontiere, riscand prabusirea zonei Schengen. Germania, Austria si Suedia au impus deja controale temporare la frontiere pentru a face fata afluxului de imigranti, dar conform acordului Schengen, astfel de masuri pot fi luate doar temporar, pe o perioada de maximum sase luni.