Elvetia ar trebui sa ia masuri unilaterale pentru a restrictiona imigratia din Uniunea Europeana, a declarat miliardarul si unul dintre liderii dreptei Christoph Blocher, potrivit Reuters. Christoph Blocher, in varsta de 75 de ani, este o figura importanta in cadrul Partidului Popular Elvetian, care a promovat cu succes un referendum pentru impunerea de cote pentru imigranti care, daca ar fi implementat, ar incalca un pact bilateral care garateaza libertatea de miscare a muncitorilor din statele membre in cadrul uniunii.

Berna, orasul vechiFoto: bern.com

Dupa mai multe luni de negocieri, Bruxelles si Elvetia, care nu este membra a UE, raman blocate asupra modului in care se poate implementa votul asupra imigratiei.

Vineri, guvernul a anuntat ca face presiuni pentru o "clauza de salvgardare" cu UE, care ar pune capac imigratiei in momentul in care au fost atinse anumite limite, fara a preciza care ar fi aceasta limita. Totodata, a amenintat ca va curba unilateral imigratiei daca nu se ajunge la un compromis.

"Implementarea unilaterala este cea mai buna solutie", a declarat Blocker, citat intr-un articol publicat duminica de saptamanalul SonntagsZeitung.

In jur de 1,3 milioane de cetateni UE traiesc deja in bogata confederatie alpina si in jur de 300.000 trec zilnic granitele, intrand in tara pentru a munci. In 2014, aproape 111.000 cetateni din UE, plus Islanda, Norvegia si Liechtenstein, au emigrat in Elvetia.

Votul asupra imigratiei pune in pericol o serie de alte tratate incheiate intre Elvetia si UE, care guverneaza relatiile economice bilaterale si care ar putea cadea. UE este cel mai mare partener comercial al Elvetiei.

Un studiu comandat de catre guvern a constata ca iesirea din pactele bilaterale cheie ar putea reduce productia Elvetiei cu pana la 630 miliarde de franci elvetieni (632 miliarde dolari) pana in 2035, echivalentul a 7% din PIB.

Blocher a criticat, de asemenea, propunerea de salvgardare facute de guvern.

"In momentul de fata, planul Consiliului Federal consta numai din termenul <>", a spus Blocker. "Este, totusi, lipsit de orice continut de orice fel."