Delegatii de la Conferinta ONU pe tema modificarilor climatice de la Paris (COP21) au aprobat sambata un proiect care ar putea forma baza unui acord in vederea reducerii emisiilor de dioxid de carbon la nivel global, relateaza Mediafax citand BBC News.

Steagul Frantei si steagul ONU la COP21Foto: Agerpres/EPA

Documentul de 48 de pagini va fi discutat luni de ministri, care vor incerca sa ajunga la un acord cuprinzator pana la sfarsitul saptamanii viitoare.

Ambasadorul francez pe probleme de mediu a avertizat insa ca mai trebuie rezolvate o serie de divergente politice majore.

Delegatii din 195 de tari au lucrat toata noaptea la centrul de conferinte din Le Bourget, pentru a ajunge la un compromis pana sambata la pranz, cand a expirat termenul-limita impus de presedintia franceza.

"Nimic nu a fost decis si nimic nu va ramane nerezolvat", a declarat ambasadorul francez pentru mediu Laurence Tubiana.

"Acest text arata dorinta tuturor de a ajunge la un acord. Nu suntem la capatul drumului. Probleme politice majore mai sunt de rezolvat", a avertizat ea.

Acordul de la Paris vizeaza sa plaseze planeta pe calea catre un model economic cu mai putin dioxid de carbon si energie de natura fosila, cu scopul de a limita incalzirea globala la doua grade Celsius in 2100.