Armata americana ofera femeilor acces in toate posturile de lupta, in cadrul unei politici in acest sens, a anuntat secretarul american al Apararii Ashton Carter joi, in pofida unor obiectii din partea Corpului Puscasilor Marini (US Marine Corps), relateaza Mediafax citand DPA.

Femeile vor putea astfel sa serveasca in aproximativ 220.000 de posturi in care nu aveau acces, inclusiv in cadrul infanteriei, blindatelor, trupelor de recunoastere si operatiunilor speciale, a declarat secretarul american.

Carter a luat decizia de a acorda femeilor acces in toate posturile in urma recomandarilor Fortelor terestre (US Army), Marinei (US Navy), Fortelor aeriene (US Air Force) si Puscasilor marini, dupa un proces de revizuire de mai multi ani. Doar puscasii au cerut cerut sa poata exclude in continuare femeile din unele posturi, a precizat el.

"Atat timp cat se califica si indeplinesc standardele, femeile vor putea de-acum sa contribuie la misiunile noastre in modalitati in care nu au putut sa o faca anterior", a subliniat Carter.

"Ele vor putea conduce tancuri, sa lanseze moertiere si sa conduca infanteristi in lupta", a subliniat secretarul Apararii. "Vor putea servi in cadrul Army Rangers, Beretelor Verzi (Green Berets), Navy Seals, infanteriei Corpului Puscasilor Marini, ca parasutiste in cadrul Fortelor aeriene si in orice alte posturi in care anterior aveau acces doar barbatii", a insistat el.

Presedintele Barack Obama a salutat "alt pas istoric".

"In calitate de comandant suprem, stiu ca lucrurile se schimba, iar la fel ca altele, anterior, acest lucru va face armata noastra si mai puternica", a declarat seful statului. "Fortele noastre armate vor beneficia de si mai multe talente", a adaugat Obama.

Decizia reflecta nevoia de a atrage talente din randul intregii populatii, pentru a servi cel mai bine nevoile unei armate moderne, a subliniat seful Pentagonului.

Femei au participat deja la misiuni de lupta in cadrul razboaielor americane din Irak si Afganistan, insa au continuat sa fie excluse din anumite posturi, etichetate drept "roluri de lupta".

Armata are la dispozitie 30 de zile sa ofere acces la toate posturile si sa intocmeasca planuri in vederea includerii femeilor.

Carter s-a declarat increzator in faptul ca aceasta politica poate fi implementata cu succes si ca fiecare membru al armatei va fi evaluat in functie de merite, ci nu in functie de gen. Nicio cota nu va fi impusa dupa care femeile sa serveasca in anumite roluri sau unitati, a anuntat el.

Potrivit sefului Pentagonului, ingrijorarile puscasilor, potrivit carora accesul femeilor ar putea conduce la cresterea numarului pierderilor, ar putea fi abordate in cursul implementarii acestei politici. In opinia sa, armata va fi servita mai bine prin integrarea tuturor serviciilor, fara exceptii.

Obiectiile puscasilor au fost prezentate de catre generalul Joseph Dunford, care a fost promovat, intre timp, in functia de comandant al Statului Major Interarme, insa Carter a respins ingrijorari potrivit carora Dunford ar putea sa nu-i sustina decizia.

"Va fi alaturi de mine", a declarat Carter. Dunford "imi intelege decizia. Decizia mea este decizia mea", a adaugat el.

Aceasta schimbare de politica a fost salutata de catre o organizatie a femeilor din armata.

"Este o decizie capitala in istoria armatei noastre si va asigura ca fortele noastre armate sa ramana cele mai puternice si capabile, deoarece toti membrii serviciilor (armate) - indiferent de gen - vor putea sa concureze pentru toate posturile de lupta in 2016", a declarat Judy Patterson, sefa Service Women's Action Network.

Altii, insa, au fost mai precauti, ca presedintii republicani ai Comisiilor pentru Aparare din cadrul Camerei Reprezentantilor si Senatului, care au promis sa revizuiasca decizia.

"Decizia secretarului Carter de a oferi femeilor acces la posturi de lupta va avea un impact indirect asupra membrilor serviciului si capabilitatilor de lupta ale armatei", au apreciat intr-un comunicat comun senatorul John McCain si reprezentantul Mac Thornberry.

Pentagonul a anuntat in 2013 ca va oferi femilor acces in posturi de lupta, iar US Army, UF Navy, US Air Force si US Marine Corps au prezentat planuri in vederea unor deschideri in infanterie, blindate si operatiuni speciale pana in 2016.

Armata a oferit acces femeilor, in mod treptat, in numeroase posturi, inclusiv pe submarine apartinand Marinei si in unitati ale Fortelor terestre.

Intre timp, armata a studiat de asemenea cum sa le ofere acces in unitati de lupta de elita - precum Army Rangers si Navy Seals - si a anlizat daca femeile sa fie excluse in continuare din unele posturi.