Presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, a acuzat Romania de „agresiune permanenta” fata de tara sa si intentioneaza sa trimita o plangere oficiala tuturor liderilor UE, anunta agentia RIA Novosti. „In urmatoarele zile am de gand sa trimit sefilor de stat si de guvern din UE o scrisoare care va descrie situatia creata intre o tara care face parte deja din Uniunea Europeana si alta care este vecinul ei”, a spus Voronin la o conferinta de presa la Bruxelles.

„Am sperat ca poblema agresiunii romane va dispare odata cu aderarea acestei tari la UE. Acum am inteles ca am gresit – dimpotriva, agresiunea s-a intensificat doar”, a adaugat el. La randul ei, noteaza agentia mentionata, Romania a vorbit in repetate randuri despre caracterul ilegitim al delimitarilor terioriale dintre cele doua state.

Astfel, la sfarsitul lunii noiembrie, ambasadorul roman in Moldova, Filip Teodorescu, a catalogat tratatul de pace din 1947, care stabileste granitele Romaniei, drept „un fals istoric”. In opinia sa, documentul „a fost semnat doar pentru ca Romania era o tara invinsa si ocupata”.