Hillary Clinton, candidat la primarele democrate pentru Casa Alba, s-a ferit joi sa califice ca atentat terorist atacul armat din California, dar a fost de parere ca Statele Unite trebuie sa conduca lupta impotriva "terorismului jihadist violent", scrie AFP si Agerpres.

Favorita in sondajele pentru investitura partidului sau in vederea prezidentialelor din 2016 s-a referit in cursul unei vizite la o uzina din New Hampshire (nord-est) la "groaznicul atac armat" de la San Bernardino (California) care a facut miercuri 14 morti si 21 de raniti si a afirmat ca este crucial pentru americani sa se simta in siguranta.

"Cand mergi sa iti faci cumparaturile sau mergi la munca, mergi la cinema, mergi la biserica, iti duci copilul la scoala ￯ trebuie sa fii in siguranta", a spus ea.

Subliniind ca este prea devreme pentru a stabili motivatiile cuplului care a comis atacul armat, Hillary Clinton a atras atentia asupra "raspandirii terorismului jihadist violent si a influentei sale care incita din ce in ce mai multi oameni sa comita aceste oribile acte de violenta in intreaga lume".

Ea a facut referire la afirmatiile presedintelui Barack Obama care a mentionat joi ca pista terorista este "posibila".

"In consecinta, trebuie sa tratam aceasta cu seriozitate si sa facem in asa fel ca restul lumii sa ni se alature" pentru a combate extremismul, a declarat Hillary Clinton.

Unele media americane au informat joi ca autorul atacului armat, Syed Farook, s-a radicalizat in cursul unei calatorii in Arabia Saudita, in 2013, ocazie cu care a intalnit-o pe sotia sa, Tafsheen Malik, nascuta in Pakistan si complice la masacru.

Potrivit canalului CNN, citand surse din cadrul politiei, el ar fi intrat in contact cu persoane suspectate de terorism international cunoscute de politia federala americana (FBI).