31 de migranti au facut cale intoarsa de la Pakistan catre Grecia, dupa ce guvernul de la Islamabad a anuntat ca Uniunea Europeana i-a deportat ilegal, anunta The Guardian.

Desi 19 dintre cei 50 de deportati ce au ajuns joi cu un avion charter in Pakistan au fost luati in custorie, restul de 31 de refugiati au ramas la bord inca 2 ore pana sa fie trimisi inapoi in Grecia, motivarea autoritatiilor fiind aceea cum ca nu au documentele necesare pentru a fi primiti.

Evenimentul e parte a unui val de tensiuni intre Uniunea Europeana si Chaudhry Nisar Ali Khan, ministrul de interne pakistanez, deranjat de tratamentul la care sunt supusi compatriotii sai in statele europene ce se confrunta cu o criza a imigrantilor.

"Legile pakistaneze au fost incalcate, lucru de nepermis", a declarat Khan.

La inceputul lunii noiembrie, Khan a suspendat un acord prin care se reintegrau detinuti ilegali, spunand ca doua state membre UE trimiteau pakistanezi inapoi, pe "acuzatii de terorism nefondate".

"Cei ce ne dau lectii legate de drepturile fundamentale ale omului ar trebui sa respecte si ei drepturile fundamentale ale pakistanezilor", a spus Khan la acea vreme.

Oficiul consular UE in Islamabad a anuntat ca toate cele 50 de persoane aflate la bordul zborului organizat de Frontex, agentia care se ocupa cu protejarea granitelor Europei, au primit pasapoarte de calatorie din partea ambasadelor Pakistanului din Grecia, Bulgaria si Austria.

Oficialii europeni au mai spus ca cerinta Pakistanului prin care toti migrantii ar trebui sa aibe la ei numarul cartii de identitate nationale era imposibil de indeplinit, nefiind parte a vreunui acord cu Pakistanul.