Statele membre UE vor dezbate vineri, la Bruxelles, posibilitatea prelungirii cu pana la doi ani a controalelor la frontierele interne ale Spatiului Schengen, din cauza haosului migrator persistent la frontierele externe ale Uniunii, au informat surse concordante pentru AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Chestiunea va fi analizata in cursul unei reuniuni, vineri, la Bruxelles, a ministrilor de interne din UE, care trebuie sa examineze modul in care sunt gestionate frontierele externe, in special de catre Grecia.

Aceasta din urma abia face fata presiunii migrantilor, atragandu-si furia din partea unor tari din nordul Europei spre care se indreapta migrantii.

Ca si Germania, mai multe state membre ale spatiului Schengen au reintrodus in ultimele luni controale la frontierele lor din interiorul acestei zone menite sa garanteze o libera circulatie. Aceasta posibilitate, prevazuta de Codul Schengen in anumite circumstante, nu poate depasi insa un termen de sase luni.

O sursa din cadrul presedintiei luxemburgheze a Consiliului UE (care reuneste statele membre) a subliniat ca, aceasta perioada maximala fiind de sase luni, anumite tari nu vor mai putea efectua controale la frontierele interne dupa luna martie 2016. In consecinta, presedintia luxemburgheza a pus pe ordinea de zi a reuniunii de vineri chestiunea prelungirii cu pana la doi ani a posibilitatii efectuarii acestor controale frontaliere.

O prevedere din Codul Schengen (Art. 26) are in vedere aceasta eventualitate "in circumstante exceptionale care pun in pericol functionarea globala" a Spatiului Schengen, "din cauza unor deficiente grave persistente legate de controlul la frontierele externe".

Insa activarea acestui articol nu se poate face decat dupa "un lung proces, de mai multe luni", a explicat pentru AFP o sursa din cadrul presedintiei luxemburgheze, necesitand inclusiv un raport din partea Comisiei Europene.

"De aceea trebuie discutat de pe acum", a adaugat sursa, precizand ca ministrii statelor membre nu vor vota vineri asupra acestui subiect.

"Nu este in discutie o suspendare a Schengen, ci o initiativa pentru a garanta ca statele nu vor dori sa iasa din Spatiul Schengen dupa luna martie, daca situatia nu se va ameliora cu Grecia", a subliniat o sursa diplomatica.