Unul dintre presupusii organizatori ai atacurilor de la Paris, Salah Abdeslam, a intrat in contact cu migranti blocati in Gara Keleti din Budapesta care au eludat inregistrarea, a anuntat joi Janos Lazar, seful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, confirmand informatii din presa belgiana, relateaza agentia ungara MTI, citata de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Serviciile secrete ungare nu aveau, la vremea respectiva, informatii in baza carora sa actioneze, a declarat Lazar in aceasta conferinta de presa.

Ele au primit informatii de la organizatii partenere abia mai tarziu, a precizat el.

Seful de Cabinet al lui Orban a insistat ca traversarea teritoriului Ungariei de catre 230.000 de persoane - fara sa fie inregistrate - a reprezentat o ingrijorare la Budapesta.

Postul belgian RTL a dezvaluit miercuri ca Salah Abdeslam, presupusul organizator dar si participant la atacurile teroriste de la Paris s-a intalnit in Ungaria cu doi barbati care, dupa ce s-au intors din Siria, s-au detonat in timpul atacurilor.

Potrivit RTL, care a citat o sursa judiciara, anchetatorii cred ca cei doi necunoscuti ar putea sa fie doi membri ai comandoului veniti din Siria.

Salah Abdeslam a fost controlat - pe 9 septembrie - la frontiera austriaca, la intoarcerea din Ungaria. El se afla la bordul unui automobil inchiriat in Belgia, a precizat sursa citata.

Cu o luna inainte, presupusul jihadist a fost controlat - pe 4 august - in Grecia, in momentul imbarcarii pe un feribot care pleca spre Bari, in Italia, potrivit RTL.

Aceste elemente sustin ipoteza potrivit careia Salah Abdeslam, care a inchiriat doua automobile si o locuinta folosite de catre membri ai unui comando, era cel putin logisticianul retelei.

Urme de ADN arata ca se afla in automobilul marca Renault Clio care i-ar fi adus pe atacatorii sinucigasi la Stade de France.

Anchetatorii presupun ca acesta s-a dus ulterior in arondismentul al XVIII-lea cu scopul de a comite un atentat - revendicat de catre Statul Islamic (SI), dar care nu a fost comis niciodata -, unde a fost gasita masina.

Anchetatorii nu stiu daca fugarul, a carui urma s-a pierdut in Belgia, a renuntat la plan sau daca a avut o problema tehnica, de exemplu cu centura de explozivi.

Premierul Manuel Valls declara luni ca nu poate confirma prezenta in Siria a acestui francez, care locuia in Belgia, subliniind ca este vorba despre o "ipoteza".