Barack Obama a declarat ca decizia prin care SUA va trimite forte speciale impotriva Statului Islamic in Iraq nu indica faptul ca se indreapta spre o alta invazie, asemanatoare cu cea din 2003, informeaza Reuters.

Barack Obama, discursul sustinut dupa castigarea alegerilorFoto: Captura CNN

Obama a declarat ca strategia sa de a lupta cu grupul militant din Iraq si Siria nu include trimiterea de trupe la sol, dar Pentagonul a anuntat ca va trimite trupe operationale speciale.

“Cand am spus ca nu va atinge nicio gheata pamantul, cred ca americanii au inteles ca nu vom face o invazie asemanatoare cu cea din 2003, cu batalioane ce se vor misca de-a lungul desertului” a declarat presedintele american intr-un interviu pentru CBS.

“Dar am fost foarte clar atunci cand am spus ca vom inghesui sistematic si in final vom distruge Statul Islamic, iar pentru asta avem nevoie de o componenta militara” a adaugat acesta.

Miercuri, colonelul Steve Warren a declarat ca trupele vor ajunge la un numar de 100, cu 50 mai mult decat s-a anuntat initial.

Acesta este ultimul efort de a creste presiunea militara din partea SUA impotriva Statului Islamic, in acelasi timp punand trupele la un risc mai mare.

Obama a suferit critici din partea Republicanilor in strategia sa de a lupta impotriva militantilor, acestia cerand ca mii de soldati sa fie deportati in regiunea unde Statul Islamic are control pe o bucata mare teritoriu.

In interviu, Obama a recunoscut ca fortele speciale nu sunt suficiente sa distruga grupul militant, dar acestia pot lucra cu fortele locale si pot ajuta loviturile aeriene.

“Dezvoltam parteneriate, desi nu la fel de puternice asa cum ne-am dorit, cu triburi locale si suniti ce se lupta cu ISIL” a declarat Barack Obama pentru CBS.