Oficialii americani au recunoscut ca un barbat a petrecut 13 ani in celebra inchisoare Guantanamo Bay din cauza unei confuzii privind identitatea sa. Mustafa al-Aziz al-Shamiri, un simplu combatant islamist, a fost ridicat la rangul de agent al retelei teroriste al-Qaida de catre autoritatile americane, iar asta i-a castigat si un loc in Guantanamo, informeaza Mediafax.

GuantanamoFoto: telegraph.co.uk

O comisie militara americana a decis recent ca islamistul de origine yemenita poate sa fie eliberat. Insa, desi motivul incarcerarii sale a fost afilierea sa cu Al-Qaida, care s-a dovedit o simpla confuzie de identitate, Pentagonul continua sa sustina ca arestarea sa a fost justificata de activitatea de islamist in Afganistan.

"Mustafa Abd al-Qawi Abd al-Aziz al-Shamiri a luptat in mai multe zone de conflict si avea legaturi cu membrii al-Qaida din Afganistan", se arata in dosarul islamistului.

Or, oficialii din cadrul serviciilor secrete amerciane au decis ca arestarea islamistului s-a facut in mod abuziv. Al-Shamiri a petrecut 13 ani in Guantanamo Bay, fara a fi pus sub acuzare.