Avioanele de vanatoare britanice au decolat de la baza militara Akrotiri, din Cipru, la putin timpul dupa ce Parlamentul a aprobat interventia militara impotriva teroristilor islamisti din Siria. Marea Britanie devine astfel al patrulea stat care bombardeaza puncte strategice cheie ale jihadistilor ISIS, dupa Rusia, Statele Unite si Franta, informeaza Reuters.

Un avion Tupolev TU-95, escortat de avioanele de vanatoare ThyphoonFoto: Royal Air Force

Patru avioane de militare au decolat de la baza militara Akrotiri, din Cipru. Destinatia imediata a aeronavelor nu a fost data publicitatii, iar autoritatile au refuzat sa comenteze situatia. Totusi, baza Akrotiri a fost folosita de circa un an de zile pentru mai multe operatiuni de bombardare a jihadistilor de pe teritoriul irakian.

Cipru este cel mai apropiat stat membru UE de Siria, fiind despartit de Orientul Mijlociu de o fasie de apa de aproape 100 de kilometri.

Alesii britanici au votat, miercuri seara, pentru interventia militara a Regatului Unit in lupta cu jihadistii Statului Islamic. Ei au aprobat bombardamentele aeriene britanice asupra unor tinte strategice ale islamistilor din Siria, dupa mai mult de zece ore de dezbateri tensionate.