NATO va incerca sa revitalizeze un organism de consultare cu Rusia, care nu mai functioneaza de 18 luni, din cauza crizei din Ucraina, la cererea Germaniei, care doreste relansarea dialogului, scrie AFP.

"O sa explorez acum modalitatea in care putem folosi Consiliul NATO-Rusia ca un instrument de angajare politica", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dupa o reuniune ministeriala a Aliantei care s-a incheiat miercuri la Bruxelles.

Seful diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a afirmat ca a "impins (Aliatii) sa analizeze mijloacele de a reduce riscurile si de a schimba informatii cu Rusia".

"Avem experiente foarte divergente cu Rusia", a subliniat Steinmeier, invocand, pe de o parte, o aplicare "dificila" a acordurilor de la Minsk si incalcari ale incetarii focului in Ucraina, si pe de alta parte o atitudine "constructiva" a Moscovei in favoarea unei reglementari politice a conflictului sirian.

"Consiliul NATO-Rusia nu ar trebui sa ramana nefolosit pe termen nedefinit", a pledat acesta.

Dupa anexarea Crimeii, in martie 2014, si debutul ofensivei rebelilor pro-rusi in estul Ucrainei, Alianta a suspendat practic orice cooperare cu Rusia, dar a afirmat ca raman deschise canalele de dialog politic.

Nicio reuniune a Consiliului NATO-Rusia nu a mai avut loc din iunie 2014.

SUA, care se opunea pana in prezent reuniunii acestui Consiliu, s-a raliat propunerii germane, antrenand cu ea "toti aliatii din Europa occidentala" si reducand astfel opozitia tarilor din est, a aratat un diplomat.