Curtea constitutionala spaniola a anuntat miercuri ca a revocat motiunea parlamentului Cataloniei de a demara procesul de separare de restul Spaniei, transmite Reuters.

Catalonia, pe drumul spre independentaFoto: Agerpres/AP

Legislativul regiunii a votat in noiembrie o rezolutie pentru stabilirea unui plan de instituire a unei republici in cel mult 18 luni in regiunea de nord-est a Spaniei, una inalt industrializata si cu populatie mare, ce genereaza circa o cincime din economia tarii.

Procedura este blocata de pe 11 noiembrie pentru ca se astepta o decizie finala a Curtii Constitutionale.

Liderii catalani alesi in septembrie au promis in mod specific ca vor ignora hotararile Curtii.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anuntat pe 11 noiembrie ca guvernul sau a depus un apel la Curtea Constitutionalapentru a invalida decizia parlamentului Cataloniei de a continua procesul de declarare a independente.

Parlamentul regiunii Catalonia votase pe 9 noiembriei (cu o majoritate de 72 de voturi din 135) pentru demararea procesului de secesiune.

Presedintele separatist al regiunii Catalonia (nord-estul Spaniei) Artur Mas a fost citat sub suspiciune de "nesupunere civila", dupa ce a organizat in 2014 o consultare simbolica pe subiectul independentei regionale, interzisa de catre tribunalul constitutional.

Curtea Suprema din Catalonia l-a pus sub acuzare pe Mas, principalele acuzatii fiind nesupunere civila, abuz de autoritate si uzurparea autoritatii.

Citatia s-a facut la doua zile dupa alegerile parlamentare regionale din Catalonia, in cadrul carora tabara separatista a obtinut majoritatea absoluta a locurilor din Parlament.