Noul guvern conservator polonez a decis sa stopeze incepand cu jumatatea anului 2016 programul de finantare a fecundarii in vitro de catre stat, unul dintre proiectele emblematice ale precedentului cabinet condus de premierul liberal Ewa Kopacz, scrie AFP.

Ministrul sanatatii, Mikolaj Radziwill, a facut acest anunt marti seara, cand a prezentat marile linii ale politicii sale in fata comisiei parlamentare pentru sanatate.

"Programul in vitro va fi realizat pana la mijlocul anului viitor. Dupa aceasta data, nu va mai fi continuat", a spus el, potrivit agentiei PAP.

Metoda, care consta in punerea in contact a unui spermatozoid cu un ovul in conditii de laborator, in afara corpului femeii, si apoi transferarea embrionului in uterul acesteia, nu va fi interzisa, dar nu va mai fi finantata de stat.

Cu putin timp inainte de alegerile din 25 octombrie castigate de partidul Dreptate si Justitie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, guvernul Platforma Civica a alocat 304 milioane zloti (72 milioane euro) pentru finantarea acestui program in perioada 1e iulie 2016 si 31 decembrie 2019.

Polonia, tara unde influenta bisericii catolice asupra vietii politice ramane importanta, nu a avut ani intregi o lege care sa reglementeze aceasta metoda de procreere asistata.

PiS a incercat sa o interzica, mercand pana la propunerea de pedepse cu inchisoarea, iar o serie de episcopi polonezi au incercat chiar sa o compare cu un avort rafinat.