Al Qaeda a recucerit doua orase majore din sudul Yemenului, Zinjibar si Jaar, care mai fusesera sub controlul islamistilor pentru putin timp acum cativa ani, informeaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Locuitori din aceste orase au spus ca militantii au lansat un atac surpriza si s-au luptat cu fortele locale, cunoscute drept comitetele populare.

Apoi militantii au stabilit puncte de control la intrarea in localitati si au anuntat la megafoane, dupa rugaciunile de seara, ca au preluat ambele orase.

Jaar si Zinjibar, capitala provinciei Abyan, sunt la circa 50 de kilometri de principalul port al tarii, Aden. Ele mai cazusera in mainile al Qaeda in 2011.

La acel moment, militantii au prins curaj din cauza controlului slabit al guvernului asupra tarii din ce in ce mai sarace in timpul protestelor din cadrul Primaverii Arabe ce a dus pana la urma la izgonirea presedintelui Ali Abdullah Saleh.

Armata yemenita a izgonit militantii dupa circa un an.

Acum, tara este in convulsii din cauza unui conflict prelungit in care se infrunta luptatorii shiiti huthi si fortele loiale lui Saleh cu o coalitie condusa de Arabia Saudita si cu luptatorii loiali presedintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Abdullatif al-Sayed, liderul luptatorilor Comitetului Popular din provincia Abyan, a spus ca a incercat sa respinga atacurile si a informat oficialii despre planurile al Qaeda, dar fara succes.

“Intrarea al Qaeda de data aceasta s-a intamplat in absenta oricarei institutii de stat, fapt speculat de al Qaeda”, a declarat Reuters Fadl Mohammed Mubarak, locuitar al Zinjibar.

"The entrance of al Qaeda this time happened in the absence of any state institutions, which al Qaeda exploited," said Zinjibar resident Fadl Mohammed Mubarak.