Casa Alba a anuntat luni inaspriri ale regimului de vize astfel incat organele de securitate sa poata verifica mai bine calatorii din cele 38 de state carora le este permisa exceptia de la necesitatea vizei pentru a intra in SUA, scrie Reuters.

Conform noilor masuri, ce au venit ca reactie la evenimentele din 13 noiembrie, din Paris, Departamentul de Homeland Security (DHS) ar putea sa inceapa imediat colectarea de informatii suplimentare de la calatori legate de vizite anterioare in tari precum Siria si Irak, a anuntat Casa Alba.

Schimbarile vor "imbunatati capacitatea de a preveni incercarile teroristilor de a calatori folosind pasapoarte pierdute sau furate", a declarat purtatorul de cuvand de la Casa Alba, Josh Earnest in fata reporterilor la Paris, unde presedintele Barack Obama participa la Summitul ONU pe probleme climatice.

DHS ar putea, de asemenea, sa acceseze programe pilor de colectare a datelor biometrice precum amprentele digitale de la calatorii scutiti de la obligativitatea vizelor, a mai spus purtatorul de cuvant.

DHS va cere Congresului o marire de atributii, incluzand autoritatea de a mari amenzile pentru companiile aviatice ce nu verifica datele din pasaport si abilitatea de a cere tuturor calatorilor sa prezinte poarte pasapoarte cu cip incorporat.

Casa Alba urmareste de asemenea sa isi extinda folosirea "programului de pre-vamuire" in aeroporturile straine, permitand oficialilor Statelor Unite sa colecteze datele biometrice ale calatorilor inainte ca acestia sa urce in avioanele spre SUA.