Italianca Emma Morano a sarbatorit duminica 116 ani, o varsta respectabila care o face decanul Europei. Secretul sau? S-a despartit de un sot violent in 1938 si a mancat mult timp cate trei oua zilnic, scrie AFP.

Nascuta in 29 noiembrie 1899, Emma Morano este in prezent a doua cea mai in varsta femeie din lume, dupa americanca Susannah Mushatt Jones, nascuta cu patru luni mai devreme, potrivit la Stampa, care adauga ca este vorba despre singurele femei despre care se stie ca s-au nascut in secolul XIX si sunt inca in viata.

Genetica are fara indoiala rolul ei: mama Emmei murit la 91 de ani, una dintre surorile sale a trait 107 ani iar ADN-ul sau a fost trimis la Harvard pentru a fi studiat. Dar stilul sau de viata si un caracter temperat nu sunt nici ele straine acestei longevitati.

Femeie energica, Emma Morano traieste in continuare in apartamentul ei de doua camere si nu a acceptat ajutor decat anul trecut. "Cu puterea vointei, se poate face totul", spune ea.

Aceasta vointa a determinat-o sa se desparta de sotul sau care o batea, dupa ce unicul sau copil a murit, la varsta de sapte luni. Era in 1938 si divortul nu era permis in Italia.

Avea atunci 39 de ani si a ales sa ramana singura.

A muncit in industria textila pana la 75 de ani si a trait aproape toata viata sa in mica localitate piemonteza Verbania.

La varsta de 20 de ani, cand suferea de anemie, un medic i-a prescris doua oua crude si un ou fiert in fiecare dimineata, un regim pe care l-a mentinut pana la 110 ani, mancand aproape 100.000 de oua in cursul vietii sale.

Doctorul Carlo Bava, care o trateaza de la varsta de 90 de ani, a declarat pentru New York Times ca starea sa de sanatate este excelenta.