Un avocat proeminent turc si aparator al drepturilor omului, acuzat pentru sustinerea rebelilor kurzi, a fost omorat intr-un atac in sud-estul Turciei. Oficialii anunta ca in incident a mai murit si un ofiter de politie, scrie The Guardian.

Tahir Elci a fost impuscat sambata in timpul unei conferinte de presa. Doi politisti si un jurnalist au fost de asemenea raniti.

Nu s-a stabilit imediat cine se face vinovat de atacuri, existand rapoarte contradictorii legate de cum s-a ajuns la acest incident.

Ministrul de interne Efkan Ala a declarat ca asaltul a fost indreptat impotriva ofiterilor de politie, iar Elci a murit in ciocnirile de forte. Totusi, baroul Diyarbakir a anuntat ca avocatul, de etnie kurda, a fost de fapt tinta atacului.

Elci, in varsta de 49 de ani, era presedintele baroului Diyarbakir (oras ocupat in principal de kurzi) si un activist pentru drepturile omului.

Elci a fost retinut pentru scurt timp si chestionat luna trecuta pentru declaratia sa din timpul unui program de stiri cum ca Partidul Muncitorilor Kurzi (PKK) nu este o organizatie terorista. Imediat dupa aceea, a fost acuzat pentru sustinere unei propagande teroriste si urma sa fie condamnat la mai mult de 7 ani de inchisoare.

Turcia si aliatii sai considera PKK ca fiind o organizatie terorista, iar guvernul a intetit atacurile impotriva gruparii in ultimele luni. PKK lupta pentru obtinerea autonomiei sin sud-estul Turciei din 1984.