Germania ar putea trimite 1.200 de militari in Orientul Mijlociu, pana la sfarsitul anului, pentru a oferi sprijin coalitiei ce lupta impotriva organizatiei teroriste Statul Islamic (SI), a declarat duminica seful Statului Major german pentru ziarul Bild am Sonntag, in timp ce ministrul german al Apararii si-a declarat sustinerea pentru o alianta internationala impotriva gruparii jihadiste, transmite Reuters.

Soldati germaniFoto: Agerpres/EPA

Cancelarul Angela Merkel a promis sa sprijine ofensiva contra SI in cursul unor discutii avute recent cu presedintele francez Francois Hollande, care a cerut ca mai multe tari sa se alature luptei impotriva militantilor jihadisti, dupa atacurile din 13 noiembrie de la Paris.

Ministrul german al Apararii, Ursula von der Leyen, a facut apel la o alianta pe o perioada limitata pentru a combate gruparea terorista, intr-un comentariu ce urmeaza sa apara in editia de luni a ziarului Bild.

Ea a afirmat ca obiectivul a ceea ce a numit o alianta "cu un scop anume" este de a "slabi ISIS, de a-i limita libertatea de manevra, de a-i distruge taberele de antrenament, de a recupera oras cu oras, de a-i distruge veniturile din petrol si de a-i frange aura de invincibilitate".

Planul Germaniei privind trimiterea trupelor, care necesita insa si aprobarea parlamentului (Bundestag), a fost schitat de seful Statului Major al armatei germane, Volker Wieker, pentru Bild am Sonntag, dar acesta nu prevede si o implicare directa in ofensiva aeriana a coalitiei.

In Germania, opinia publica se opune in continuare trimiterii fortelor germane in misiuni in strainatate, in afara celor de pace, in parte din cauza amintirilor din perioada militarismului nazist.

In baza planului, o fregata germana urmeaza sa insoteasca portavionul francez Charles de Gaulle, a precizat Wieker in interviu. De asemenea, avioanele germane vor asigura realimentarea aparatelor de lupta ale coalitiei si vor capta imagini din regiune.

"Din punct de vedere militar, pentru deservirea avioanelor si navelor, aproximativ 1.200 de soldati ar fi necesari", a declarat Wieker pentru ziarul german.

El a mai spus ca spera sa obtina mandatul necesar pana la finalul acestui an.

Volker Wieker a anuntat totodata ca Germania se afla in discutii cu Iordania si Turcia pentru stationarea in regiune a unor avioane de recunoastere de tip Tornado.