Germania ar putea trimite 1.200 de militari in sprijinul coalitiei anti-Statul Islamic
Cancelarul Angela Merkel a promis sa sprijine ofensiva contra SI in cursul unor discutii avute recent cu presedintele francez Francois Hollande, care a cerut ca mai multe tari sa se alature luptei impotriva militantilor jihadisti, dupa atacurile din 13 noiembrie de la Paris.
Ministrul german al Apararii, Ursula von der Leyen, a facut apel la o alianta pe o perioada limitata pentru a combate gruparea terorista, intr-un comentariu ce urmeaza sa apara in editia de luni a ziarului Bild.
Ea a afirmat ca obiectivul a ceea ce a numit o alianta "cu un scop anume" este de a "slabi ISIS, de a-i limita libertatea de manevra, de a-i distruge taberele de antrenament, de a recupera oras cu oras, de a-i distruge veniturile din petrol si de a-i frange aura de invincibilitate".
Planul Germaniei privind trimiterea trupelor, care necesita insa si aprobarea parlamentului (Bundestag), a fost schitat de seful Statului Major al armatei germane, Volker Wieker, pentru Bild am Sonntag, dar acesta nu prevede si o implicare directa in ofensiva aeriana a coalitiei.
In Germania, opinia publica se opune in continuare trimiterii fortelor germane in misiuni in strainatate, in afara celor de pace, in parte din cauza amintirilor din perioada militarismului nazist.
In baza planului, o fregata germana urmeaza sa insoteasca portavionul francez Charles de Gaulle, a precizat Wieker in interviu. De asemenea, avioanele germane vor asigura realimentarea aparatelor de lupta ale coalitiei si vor capta imagini din regiune.
"Din punct de vedere militar, pentru deservirea avioanelor si navelor, aproximativ 1.200 de soldati ar fi necesari", a declarat Wieker pentru ziarul german.
El a mai spus ca spera sa obtina mandatul necesar pana la finalul acestui an.
Volker Wieker a anuntat totodata ca Germania se afla in discutii cu Iordania si Turcia pentru stationarea in regiune a unor avioane de recunoastere de tip Tornado.

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul