Generalul iranian Ghassem Souleimani, comandantul operatiunilor externe ale Gardienilor Revolutiei, despre care s-a spus ca a fost ranit usor in Siria, este de fapt ranit grav, a anuntat Consiliul National al Rezistentei Iraniene (CNRI, opozitia iraniana in exil) duminica, relateaza Mediafax citand AFP.

Potrivit unor informatii provenind "din interiorul Corpului Gardienilor Revolutiei (CGR)", ofiterul "a fost grav ranit la cap, de schije de obuz, in sudul (orasului sirian) Alep, in urma cu doua saptamani".

"Vehiculul lui Ghassem Souleimani, care se afla acolo pentru a superviza o operatiune a Gardienilor Revolutiei si fortelor paramilitare din solda sa, a fost vizat de Armata Siriana Libera (ASL), iar Souleimani a fost ranit", a precizat CNRI intr-un comunicat.

Transferat la Damasc cu un elicopter, el a fost repatriat ulterior la Teheran, unde a fost internat "la Spitalul Baqiyatollah al Gardienilor Revolutiei". "Pana acum a fost supus la cel putin doua interventii chirurgicale importante", afirma opozitia iraniana. "Starea sa este considerata foarte grava, iar vizitele au fost interzise", potrivit aceleiasi surse.

O sursa din cadrul securtatii siriene si un ONG au anuntat miercuri ca generalul iranian a fost ranit usor, recent, in confruntari cu rebeli, in nordul Siriei.

Intr-o reactie fata de informatii anterioare in acelasi sens, generalul Rameza Sharif, un purtator de cuvant al Gardienilor Revolutiei, afirma marti ca generalul Souleimani era "perfect sanatos si plin de energie". "El ajuta rezistenta islamica in Siria si in Irak", adauga Sharif, citat de SephaNews, site-ul oficial al Gardienilor.

Iranul sustine in mod oficial ca nu a trimis militari in Siria, ci doar "consilieri", membri ai Gardienilor Revolutiei, care conduc militii siite din cadrul miscarii siite libaneze Hezbollah si "voluntari" iranieni, irakieni si afgani.

CNRI, in exil in Franta, este o coalitie de grupari de opozanti iranieni - dintre care cea mai cunoscuta este gruparea Mujahedinii Poporului, considerata organizatie "terorista" de catre Uniunea Europeana (UE) pana in 2008 si de catre Statele Unite pana in 2012.

Consiliul National al Rezistentei Iraniene este cel care a dezvaluit, in 2012, existenta programului nuclear iranian.