Ministrul de Interne Bernard Cazeneuve a multumit vineri Rusiei, care a oferit Parisului un catel, in semn de solidaritate, dupa moartea in asaltul asupra unui apartament la Saint-Denis a lui Diesel, o catea apartinand fortelor de elita RAID din cadrul politiei, relateaza Mediafax citand AFP.

Dobrinia, catelul oferit de rusi francezilorFoto: Captura YouTube

"Marturiile de solidaritate si ajutor de care Guvernul rus a dat dovada fata de Franta merg drept la sufletul poporului francez. In plus, cadoul oferit de catre politistii rusi iubitori de caini omologilor lor francezi, in vederea depasirii disparitiei catelei Diesel, care a murit in asaltul de la Saint-Denis, este un gest simbolic foarte puternic si exceptional din partea voastra", i-a scris Bernard Cazeneuve omologlui sau rus Vladimir Kolokoltsev, o scrisoare pe care AFP a putut sa o consulte.

"Personal sunt foarte sensibil la acest subiect si va asigur ca acest catel ciobanesc de politie va fi primit foarte bine. Fara indoiala, el va incarna prietenia franco-rusa, foarte activa, in domeniul securitatii interne", a adaugat el.

Vladimir Kolokoltsev a propus Parisului sa trimita Frantei un pui de ciobanesc german - Dobrinia -, in locul lui Diesel, o catea in varsta de 7 ani, ucisa pe 18 noiembrie in asaltul asupra unui apartament de la Saint-Denis, la periferia Parisului, in care s-au baricadat trei jihadisti, inclusiv Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atacurilor sangeroase de pe 13 noiembrie.

Intr-o scrisoare publicata de Moscova pe retele de socializare, ministrul rus afirma ca va oferi acest catel "in semn de solidaritate cu poporul si politia franceze".

Puiul de ciobanesc german poarta numele unui cavaler medieval rus, Dobrinia Nikici, un erou popular renumit pentru putere, bunatate si curaj, potrivit lui Kolokoltsev.

Ministerul rus de externe a publicat imagini si o inregistrare video cu catelul, care se juca cu o minge. Dobrinia a aparut, de asemenea, la televiziunea rusa.

In varsta de doua luni, Dobrinia locuieste intr-un centru pentru caini politisti, in regiunea Moscova, potrivit postului rus de televiziune Canalul Unu. Inainte sa fie trimis in Franta, el urmeaza sa efectueze vizite la veterinar si sa fie plasat in carantina.

Dupa ce politia a anuntat moartea lui Diesel, hashtagul #SuntCaine (#JeSuisChien) a aparut printre cuvintele-cheie cele mai populare pe Twitter.

"Cainii de asalt si de cautare a explozivilor sunt indispensabili in misiunile operatorilor RAID", a anuntat politia franceza intr-un mesaj postat pe Twitter.