Unele dintre armele de asalt folosite de militantii islamisti in atacurile de la Paris de la 13 noiembrie si altele confiscate ulterior in raiduri ale politiei au fost produse intr-o fabrica de armament din fosta Iugoslavie, a declarat sambata directorul acesteia, citat de Reuters.

Milojko Brzakovic, director al fabricii de armament Zastava, din orasul Kragujevac, a declarat ca o parte din lotul de arme de asalt M70, o copie iugoslava imbunatatita a armei sovietice AK47, a fost produsa aici in 1987 si 1988, transmite Agerpres.

"Am verificat sapte, poate opt, serii primite de la politie in baza noastra de date si am descoperit ca acel lot fusese trimis unor depozite militare din Slovenia, Bosnia si Macedonia", a spus Brzakovic.

Zastava Arms, numita in trecut Zavodi Crvena Zastava, era unic fabricant al arsenalului de arme de calibru mic folosit de armata iugoslava si de politie. In prezent, fabrica continua sa produca arme pentru fortele armate, vanatoare si tir sportiv.

In anii '70 si '90 compania a fost un exportator major de arme in tarile aliate ale fostei Iugoslavii din Africa, Asia si Orientul Mijlociu si continua sa exporte armament pe mai multe piete, inclusiv in SUA.

"Nu exista nicio indoiala ca au fost produse de noi, pentru ca atunci eram singurul producator si avem seriile tuturor armelor fabricate, dar in anii 1990 oricine putea obtine arme din depozitele armatei", a mai spus el.

In Balcanii de Vest se afla sute de mii de arme ilegale ajunse la particulari sau la crima organizata dupa razboaiele din anii '90 si contrabanda cu arme continua si in prezent, noteaza Reuters.

"Vanzarile sunt acum strans controlate de guvern si fiecare arma in parte destinata exportului trebuie aprobata de autoritati si inregistrata", a mai spus Milojko Brzakovic.