Graffiti in limba araba au descoperite pe patru avioane ale companiei britanice Easyjet si pe un avion al companiei spaniole Vueling pe aeroporturi franceze, printre care cel putin un mesaj cu "Allah Akbar", informeaza sambata surse politienesti si aeroportuare citate de AFP.

Avion EasyJetFoto: Agerpres

Trei cazuri au fost descoperite pe aeroportul din Lyon si doua cazuri la Roissy-Charles-de-Gaulle, in apropiere de Paris, potrivit unei surse din politie, transmite Agerpres.

Una dintre ipotezele privilegiate de anchetatori este ca mesajele au fost scrise inainte de sosirea acestor avioane pe platformele aeroportuare franceze. Totusi, descoperirea mesajelor ridica intrebari privind nivelul de securitate de pe aeroporturi, comenteaza AFP.

La Roissy a fost descoperit la 24 noiembrie mesajul "Allah Akbar" pe un aparat de zbor al Easyjet, sosit in ajun de la Budapesta, a afirmat o sursa aeroportuara. Inscrisul a fost sters inainte ca pasagerii sa se imbarce.

Compania britanica, care deserveste 17 aeroporturi pe teritoriul francez, a recunoscut ca "un mic numar" de graffiti in araba au fost descoperite in Franta pe avioanele companiei "in ultimele doua saptamani". Aceasta nu a precizat care este continutul mesajelor, care de altfel nu sunt toate in araba.

"Echipa noastra de securitate este obisnuita sa evalueze orice amenintare potentiala" si aceste graffiti "nu au fost considerate o problema de securitate nici de catre noi, nici de autoritati", adauga compania intr-un comunicat.

Conform unei surse apropiate dosarului, aceste graffiti "nu sunt un fenomen legat de atentate" si acest lucru s-ar intampla de mai multe luni si ar viza si avioanele altor companii.