Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat sambata, in fata unor simpatizanti, intristat de faptul ca fortele turce au doborat marti bombardierul rusesc, relateaza agentia AP, citata de Mediafax.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

Erdogan a aparat din nou actiunea Turciei sambata, in fata simpatizantilor sai, si a criticat Rusia pentru actiunile din Siria, dupa care si-a exprimat regretul.

"Ne dorim sa nu se fi intamplat, dar s-a intamplat. Sper ca asa ceva sa nu se mai repete", a spus el.

In opinia sa, ambele parti ar trebui sa abordeze aceasta problema "mai pozitiv".

El a apreciat ca o intalnire la Paris va fi o oportunitate in vederea depasirii tensiunilor si si-a reiterat indemnul la o intalnire cu presedintele rus Vladimir Putin in marja Conferintei ONU pe tema modificarilor climatice (COP21), saptamana viitoare, la Paris.

Turcia a emis anterior, sambata, o alerta de calatorie in care-i indemana pe cetatenii turci sa amane orice calatorii neesentiale in Rusia.

Ministerul turc de Externe a precizat ca a emis aceasta alerta deoarece calatorii turci se confrunta cu "probleme" in Rusia.

Turcii sa-si amane calatoriile pana "se clarifica situatia", a indemnat Ankara.

Doborarea de catre turci a unui avion militar rus marti - prima data intr-o jumatate de secol cand un stat membru NATO doboara un avion rusesc - a declansat un raspuns dur din partea Moscovei.

Rusia a restrictionat calatoria turistilor turci, a blocat camioane turcesti la frontiera, a confiscat cantitati importante din importuri turcesti de alimente si pregateste o serie de sanctiuni economice mai largi.