Europa risca sa se prabuseasca din cauza crizei migratiei la fel ca Imperiul Roman, a sustinut premierul olandez Mark Rutte, citat de Financial Times, in conditiile in care tara sa va prelua presedintia UE in ianuarie, scrie AFP.

Declaratia vine in contextul numeroaselor disensiuni care exista in cadrul Uniunii Europene in ceea ce priveste maniera de a gestionat sutele de mii de migranti, in special sirieni, irakieni si eritreeni, care fug din tarile lor pentru a ajunge in Europa.

"Prima etapa, este sa ne asiguram ca granitele sunt controlate", a sustinut Mark Rutte, citat joi de seara de Financial Times: "Imperiul Roman ne-a aratat-o si o stim cu totii, marile imperii se prabusesc daca granitele nu sunt bine aparate".

Rutte s-a adresat unui mic grup de ziaristi invitati la Bruxelles inainte de schimbarea presedintiei UE, pe care Olanda urmeaza sa o asigure in primul semestru din 2016.

Guvernul olandez a facut din criza migrantilor una dintre prioritatile presedintiei sale.

"Trebuie sa oprim acest flux de migranti care vin in Europa, nu putem continua cu nivele actuale", a spus el, citat de EUObserver.