Premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat ca Ankara "va colabora cu Rusia si cu aliatii sai pentru a calma tensiunile", dupa ce Turcia a doborat un avion rus zilele trecute.

Intr-un articol publicat in cotidianul britanic Times, domnul Davutoglu a subliniat ca lupta impotriva gruparii Stat islamic a fost tinta principala. Dar a mai spus ca Turcia trebuie sa-si protejeze suveranitatea teritoriului.

Rusia spune ca marti un avion turc F-16 a doborat un bombardier rusesc deasupra Siriei. Turcia, in schimb,sustine ca bombardierul a incalcat spatiul aerian al sau. Avionul s-a prabusit intr-o zona montana aproape de granita cu Turcia. Unul dintre cei doi piloti rusi a fost ucis de focuri de arma in timp ce se parasuta din avionul in flacari. Celalalt pilot a fost salvat de fortele speciale rusesti si siriene.

Tensiunile au escaladat brusc intre Ankara si Moscova inurma incidentului, in timp ce presedintele rus Vladimir Putin a avertizat asupra unor "consecinte grave".

Miercuri, premierul turc a vorbit parlamentarilor din formatiunea guvernamentala despre incident folosind expresii precum "Rusia vecina si prietena" si a spus despre aceasta tara ca reprezinta "un important partener, aflat in topul statelor cu care Ankara a dat dovada de o mare sensibilitate in consolidarea relatiilor".