Doi proeminenti jurnalisti turci de opozitie au fost arestati joi sub acuzatia de terorism dupa ce au publicat materiale ce ar arata ca regimul turc livreaza arme islamistilor din Siria, informeaza Reuters si France Presse, citand mass-media din Turcia.

Un tribunal din Istanbul a ordonat arestarea redactorului-sef al ziarului Cumhuriyet, Can Dundar, si corespondentului din Ankara Erdem Gul pentru sprijinirea unei organizatii teroriste, a anuntat canalul CNN Turk.

Potrivit mass-media, cei doi jurnalisti se confrunta cu o serie de acuzatii inclusiv apartenenta la o organizatie terorista armata si publicarea de materiale incalcand securitatea statului.

Cei doi sunt acuzati de "spionaj" si "divulgare de secrete de stat" dupa ce au publicat in mai un articol despre posibile transporturi de arme efectuate de serviciul secret turc (MIT) in Siria.

Arestarea este de natura sa inflameze temerile legate de libertatea presei in Turcia, aflata deja aproape de limita inferioara a tabelelor globale asupra libertatii presei, noteaza Reuters.

Presedintele islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan, care neaga categoric ca sprijina militar miscarile jihadiste ce lupta contra regimului presedintelui Bashar al-Assad, a depus personal o plangere impotriva lui Dundar, 54 de ani, si a promis public intr-un interviu la un canal local de televiziune ca "lucrurile nu vor ramane asa", aminteste France Presse.

Can Dundar a primit saptamana trecuta la Strasbourg (Franta) premiul pentru libertatea presei al RSF (Reporteri fara Frontiere) si TV5 Monde.

Aceasta organizatie de aparare a libertatii presei a denuntat intr-un comunicat "persecutia politica" impotriva acestor doi jurnalisti cunoscuti in Turcia.