Presedintele Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a provocat joi Rusia sa dovedeasca faptul ca tara sa cumpara petrol de la gruparea jihadista Statul Islamic, potrivit Reuters.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

"Cei care acuza ca noi cumparam petrol de la Daesh (acronimul in araba al SI) au obligatia sa isi dovedeasca acuzatiile", a spus presedintele turc, in fata unor oficiali locali din capitala Ankara. Erdogan a sustinut ca, din contra, Turcia a luat masuri pentru a stopa contrabanda cu petrol la granitele sale, o sursa esentiala de venituri pentru jihadisti.

"Daca nu, sunteti calomniatori", a acuzat acesta, in prima reactie la acuzatiile venite din partea Rusiei.

Afirmatiile sale vin dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a afirmat, dupa doborarea unui avion rusesc la granita turco-siriana, ca a fost "injunghiat pe la spate" de "complicii teroristilor.

Tayyip Erdogan a cerut din nou parlamentului o reforma a constitutiei care sa ofere mai multe puteri executive presedintelui.

"Uitati-va la lume. Aproape toate natiunile dezvoltate au fie un regim prezidential fie un regim semi-prezidential", a argumentat Erdogan.

"Pregatirile pentru o noua constitutie trebuie promovate cu curaj astfel incat sa le putem prezenta poporului care sa decida", a aduagat acesta, dand vina pe patru runde succesive de alegeri pentru incetinirea cresterii economice, cresterea somajului si mentinerea dobanzilor la un nivel ridicat.