Tabara presedintelui brazilian Dilma Rousseff a suferit miercuri o noua lovitura dura, dupa arestarea liderului grupului senatorial al Partidului Muncitorilor (PT, stanga) aflat la putere, Delcidio do Amaral, in ancheta privind scandalul de coruptie de la Petrobras, scrie AFP.

Bancherul brazilian Andre Esteves, PDG al BTG Pactual, cea mai mare banca de investitii din America Latina, a fost si el retinut miercuri, la Rio, sub acuzatia de obstructionare a justitiei.

Fidel aliat al lui Rousseff, senatorul Amaral, retinut in Brazilia la cererea parchetului, a fost arestat preventiv pe baza "indiciilor de tentativa de obstructionare a justitiei".

Fapt unic in istoria democrata braziliana, retinerea sa a fost autorizata de Tribunalul superior federal (TSF), care a ridicat de facto imunitatea parlamentara a senatorului din cauza unui flagrant delict.

Senatorii su votat in cursul serii pentru confirmarea arestarii preventive a colegului lor cu 59 de voturi pentru si 13 impotriva.

O ancheta lansata in 2014 a scos la vedere un sistem sistematic de trucare a contractelor intre Petrobras si subcontractorii sai, cu un comision de 3% la fiecare contract, dintre care o parte a fost platit unor parlamentari din coalitia aflata la putere.

Ancheta a dus la punerea sub acuzare a numerosi fosti directori ai Petrobras, patronii unor dintre marile grupuri de lucrari publice si numerosi intermediari.

Petrobras a evaluat la inceputul anului la 2 miliarde de dolari sumele deturnate. Politia federala evalueaza in prezent prejudiciul la peste 11 miliarde de dolari.

Opozitia si puterea se santajeaza reciproc

Justitia a decis sa-l retina pe Amaral dupa ce a surprins o conversatie inregistrata de fiul fostului director international al Petrobras, Nestor Cervero, in prezent in inchisoare.

Senatorul incearca sa-l convinga pe fiul lui Cervero sa faca presiuni asupra tatalui sau pentru a nu mai colabora cu justitia. In schimb, ii promitea acestuia sa-l ajute sa fuga in Spania, o data eliberat, si platirea unei alocatii lunare pentru familia sa de 13.500 de dolari.

Bancherul Andre Esteves, care a fost in trecut al 13-lea cel mai bogat om din Brazilia, a fost retinut sub acuzatia ca a primis sa finanteze acest acord.

Cei 13.500 de dolari lunar ar fi urmat sa fie platiti familiei Cervero prin intermediul unui "acord disimulat" intre bancher si avocatul Edson Ribeiro, care il apara in prezent pe fostul director al Petrobras.

Banca BTG Pactual a declarat intr-un comunicat ca este la dispozitia autoritatilor pentru a colabora in aceasta ancheta.

Loviturile dure se succed pentru Rouseff

Acest nou scandal reprezinta o noua lovitura dura pentru presedinta Rousseff, a carei popularitate s-a prabusit sub 10% dupa dificila sa realegere, la finele lui 2014.

Presedintele de stanga sufera din plin loviturile devastatoare ale scandalului Petrobras, ale recesiunii economice si ale unei crize politice care ii amenintat mandatul.

PT a fost si el lovit dur in acest an dupa arestarea preventiva a trezorierului sau, Joao Vaccari, si a fostului sef de cabinet al ex-presedintelui Luiz Inacio Lula da Silva, Jose Dirceu, figura istorica a partidului.

Alti inalti lideri ai coalitiei aflate la putere sunt vizati de anchete: presedintele Senatului, Renan Calheiros, membru al partidului centrist PMDB, care nu este insa pana in prezent pus sub acuzare.

Este si cazul presedintelui Camerei Deputatilor, Eduardo Cunha, numarul patru in stat, si el membru al PMDB si adversar declarat al Dilmei Rousseff, care tine de luni intregi ostatica tabara prezidentiala pentru a-si salva capul.

Acest deputat ultra-conservator este acuzat ca a primit mita milioane de dolari in conturi din Elvetia dezvaluite in aceasta vara de justitia helveta, si a caror existenta a negat-o in fata comisiei parlamentare de ancheta asupra Petrobras.

Cunha este obiectul unei proceduri disciplinare in fata comisiei etice a Parlamentului, care ar putea sa-l demita din functie.

Acesta ameninta insa PT ca va da curs unei cereri de destituire a opozitiei care o vizeaza pe Rousseff si unde are putere de decizie, daca partidul prezidential ii aproba destituirea.