Autoritatile de la Kremlin au anuntat joi ca nu iau in considerare sanctiuni sau un embargo asupra importului de alimente din Turciea dupa ce armata turca le-a doborat marti un bombardier, informeaza Reuters. Kremlinul a mai afirmat ca asteapta in continuare ca Ankara sa formuleze un raspuns rezonabil la intrebarea de ce a prabusit avionul rus.

UPDATE Mervedev: Guvernul rus pregateste masuri de retorsiune economica contra Turciei

"Asteptam in continuare o explicatie, o explicatie realista din partea turca", a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului.

Ministrul rus al Agriculturii a anuntat tot joi ca inspreste controlul asupra importurilor de mancare si produse agricole din Turcia.

"Nu impunem niciun embrago", a subliniat Peskov.

"Aceste restrictii sunt introduse din cauza unui pericol in crestere din partea unor variate manifestatii ale extremismului. Bineinteles, masuri de control aditionale sunt luate. Acest lucru este, mai degraba, natural, in special daca luam in calcul actiunile imprevizibile ale Turciei", a afirmat Peskov.

Dupa incidentul de marti, cel mai grav pentru Moscova de la debutul operatiunii sale militare in Siria pe 30 septembrie, liderii celor doua tari au exclus o escaladare militara in regiune, intr-un moment in care Franta incearca sa convinga Moscova sa se alature unei coalitii antijihadiste.

Insa autoritatile ruse au decis in mod clar sa lanseze o ofensiva care s-ar putea dovedi dureroasa pentru cele doua tari care au stabilit legaturi comerciale stranse in ultimii ani, scrie AFP.

Miercrui, ministrul de Externe Sergei Lavrov a reliat aceasta abordare: Nus e pune problema unui razboi, insa Moscova va "reevalua serios" relatia sa cu Ankara dupa o "provocare planificata".

Invocand "incalcari repetate ale normelor" sanitare, ministrul rus al Agriculturii, Alexandre Tkatchev a anuntat joi o insaprire a controalelor produselor alimentare si agricole importate din Turcia.

In cadrul acestui proces, agentia rusa pentru protectia consumatorilor a anuntat ca a retras deja de la vanzare 800 de kilograme de produse cu risc.