Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a semnat miercuri, asa cum si-a luat angajamentul, marea lege privind apararea pe 2016 care reinnoieste printre altele interdictia de a inchide inchisoarea Guantanamo, chiar daca intentioneaza in continuare sa puna capat acestui capitol al istoriei americane, scrie AFP, citata de Agerpres.

Congresul a adoptat in urma cu peste doua saptamani acest text in care este mentionata din nou interdictia ca, pana la 31 decembrie 2016, Pentagonul sa utilizeze fonduri pentru a transfera pe sol american detinuti din aceasta inchisoare. Consensul aproape total asupra acestei legi monumentale se explica prin faptul ca ea autorizeaza ansamblul activitatilor privind apararea pe anul bugetar 2016, Guantanamo fiind numai una dintre componente.

"Restrictiile inscrise in aceasta lege privind Guantanamo sunt, cum am spus deja, nejustificate si contraproductive", a subliniat Barack Obama intr-un comunicat in care explica demersul sau.

"Mentinerea acestui sit nu este in concordanta cu interesele natiunii si slabeste reputatia noastra in lume", a adaugat el, apreciind ca Congresul trebuie in cele din urma sa lucreze cu executivul pentru inchiderea acestui centru de detentie.

Casa Alba lucreaza la un nou plan - anuntat de multa vreme - pentru inchiderea controversatei inchisori, deschisa in urma cu 13 ani pe insula Cuba dupa atentatele de la 11 septembrie 2001.

Daca, asa cum este de asteptat, se loveste din nou se opozitia congresmenilor, nu a exclus sa recurga la un eventual decret prezidential. Chestiunea marjei exacte de manevra a presedintelui american face obiectul unor intense speculatii si s-ar putea afla in centrul unei intense lupte duse de juristi.

Barack Obama, care a reafirmat fara incetare aceasta promisiune de campanie in cursul celor doua mandate ale sale, considera lipsit de sens "sa cheltuiesti trei milioane de dolari pe prizonier pentru a pastra o inchisoare pe care lumea o condamna si pe care teroristii o utilizeaza pentru a recruta".